La cafenea, ca altă dată

Opinii Niciun comentariu la La cafenea, ca altă dată 1

Literele verzui sînt pictate pe pla­ca maro ce tronează la intrarea în Cafeneaua Veche, într-un fel ce amin­tește de perioada interbelică. Mi-a părut că sînt pe cale să pășesc în­tr-un loc diferit. Nu cu mult deo­se­bit de atmosfera ușor desuetă a a­leii.

Am fost întîmpinat cu zîmbete fie de ce­le două tinere care lu­crea­ză aici, fie de proprietarul ca­fe­ne­le­i. Mai tîr­ziu am aflat că angaja­te­le îi spun do­mnul Juju, „ca într-o fa­mi­lie”.

Locul acesta este situat pe A­le­ea Lă­puș­neanu la numărul 16, poate una dintre cele mai elegante pieto­na­le din Iași. Lîngă cafenea se află Mu­zeul Unirii, cunoscut și ca „Pa­la­tul Cuza” iar în capătul dinspre Piața Unirii este Hotelul Traian cu arhitectura-i dată de Gustave Ei­f­fel. Apoi găsești anticariatele și spe­ci­fi­­cul lor miros, vizavi de Biserica Ba­nu, construită în 1800. Doar re­cen­tele lucrări mai fură din liniștea lo­cului.

Aici se poate fuma în tihnă, nu am văzut pe nimeni supărat de mi­rosul fumului de țigară. Cu u­șu­rin­ță s-ar fi putut filma o scenă din „Co­f­f­ee and Cigarettes” în această ca­fe­nea. Muzica lui Tom Waits și I­g­gy Pop, actorii din film, se ascultă la tonul potrivit, îmbinată cu jazz sau folk românesc. Pe lîngă cafea se ser­vesc vinuri, whiskey și poți con­suma croissante și fructe. Iar pre­țu­ri­le nu sînt nici de departe piperate, de exemplu, o cafea lungă costă cinci lei.

Fără să încarce, pe unde se poa­te sînt așezate dichisuri. Nu le ob­ser­­vi de la prima vedere, dar îți cree­ază un sentiment de familiarita­te. Pe­r­eții sînt ta­petați cu un mo­del de mov des­chis ce-mi aduce aminte de o ca­să en­­glezească, iar ta­blo­urile în care sînt ilustrate clădirile Iașului vechi de­corează interiorul. Păcat că dra­pe­rii­­le te opresc să urmărești oamenii ca­re se plimbă pe alee.

Sînt doar cinci mese, dar nu ai impresia de claustrofobie. Dis­tan­ța dintre ele păstrează spațiile in­time, cît să nu-ți auzi discuția cu in­terlocutorul tău în tot localul, iar mu­zica acoperă urechile indiscre­te.

Georgel COSTIȚĂ

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top