Aterizare într-un sat cu un mort la primărie

Șah-mat Niciun comentariu la Aterizare într-un sat cu un mort la primărie 7

Din elicopter, România aduce cu o ța­ră întemeiată la poli. E alb totul, în­ti­ns pes­te sate, orașe, drumuri, căi fe­rate. În tot albul ăsta, poți zări uneo­ri că­pri­oa­re a­tente la „animalul” cu e­lice care z­boa­ră pe deasupra cîmpiei în­ghețate. Serele de pe lîngă gospo­dării s-au spart sub greu­ta­te­a zăpezii și șanțuri în cîmp rup imagi­nea în­ghe­ța­tă, aducînd cu rifturi imen­se.

Aici, sus, în elicopter, e comando­rul Octavian Păun, care a cărat toată zi­ua alimente pe calea aerului. Acolo, jo­s, la Biliești, Vrancea, așteaptă în­fo­fo­liți zeci de săteni să ajungă armata.

Un șir indian în Vrancea

Cînd elicopterul aterizează, pri­ma­­­rul vine cu un zîmbet pe toată fața de parcă a fost naufragiat pe o insulă pus­ti­e. „Hai! Faceți șir indian aicea!”, stri­gă între ei sătenii și încep să care ca fur­nicile, iute, cutiile cu șuncă, parizer, cașcaval. „Ce-are aici în cutiile as­tea? A­­veți și medicamente?”, se dă brusc in­­teresată o săteancă. „Să vezi mîine ce­-o hii la primărie… Omor de om, măi, o­mu­le bun!”, anticipează femeia cir­cul pe mîncare ce urmează să se producă la pri­mărie.

A fost greu cu zăpada. Uneori chi­­ar sinistru. „Sînt oameni care stau cu mor­tul în casă de o săptămînă. O ve­cină de­-a mea”, zice femeia. „Nu poa­te s-o s­coată că e înfundat drumul la cimitir. Chi­ar vorbeam cu soțul că da­că moare cineva dintre noi n-are cum să ne scoa­tă din casă”, spune de alături și Tă­sica Miteu, care s-a strîns și ea la ceas de seară la ajutoare. Pe moartă, o știe toa­tă lumea. Îi ziceau Chiriloaia. Așa o știa și Ovidiu Butuc, primarul lo­­ca­li­tă­ții. Zice că și el se cam să­tu­ra­se de a­tî­ta zăpadă și mai avea puțin să o ia pe ur­mele femeii. Dacă mai ningea un fi­ri­cel, simțea că acolo, pe loc, o să moa­ră. „Mă săturasem dînd la zăpadă din cur­te, că aici o nins în serie. Vă zic, mă săturasem!”. Zăpada a fost mare. Ce­va ce nu s-a mai văzut. Pînă și în lo­curile un­de ar fi trebuit să se aș­tear­nă li­niștit stratul a fost de 70-80 de centi­metri. „Au fost cazuri în care o­a­me­nii nu s-au văzut cu vecinii două-trei zi­le, deși stau la patru metri distanță”, zi­ce Butuc. Dar de-ar fi doar zăpada! „Mai e o ches­tie cu un pic de umor negru”, a­­dau­gă primarul. Eve­ni­men­te­le ma­ca­­bre nu s-au oprit doar cu tre­cerea la ce­le veșnice a Chiriloaiei aici, la Bi­li­­ești.

„Am un mort în primărie”

Chiar înainte să aterizeze elicop­te­rul armatei, îl sună pe Butuc, paz­ni­cul de la primărie. Un bărbat bine a­me­țit de la cîrciuma din sat (perfect apro­­­vi­zi­o­nată chiar și pe cod portocaliu de vis­col) umbla aiurea prin sat, cădea prin­ șanțuri.

Frig era, zăpadă era, paznicul a fo­st îngrijorat. L-a întrebat pe primar ce să facă cu omul. „S-a îmbătat crunt, așa că i-am zis paznicului: „Culcă-l în cen­trală!”. Și vreau să vă zic, domni­lor, că am un mort în primărie. Dom­ni­lor, am un mort în primărie! A intrat în co­mă, a vomat sînge, nu știu ce-a avut, dar e mort. De două ore am un mort în primărie!”, tot repetă, înfrigu­rat de eveniment, primarul.

„Și de asta am întîrziat puțin, pentru că nu mai știu pe unde s-o apuc!”, se scuză Butuc.

Ce era să facă? S-a gospodărit o­m­ul cum a putut. A trimis pe unul după un si­criu, au venit fetele din primărie cu cos­tum, cu ghete, cu „ce trebuie”, a mai tri­mis cîțiva băieți cu ceva bani, să-l sca­lde, să-i facă „cele necesare”. „Îl pu­nem în sicriu, îl ducem la casa de pră­znuire, pînă cînd, noi, primăria, îl în­mormîntăm”, scurtează povestea pri­marul. Apoi observă că alimentele au fost deja împărțite. Se dă deoparte, cît să plece elicopterul. Elicea imensă răs­colește zăpada, militarii urcă, aparatul începe să urce, nu însă înainte de a auzi un creștinesc și înfrigurat „Dum­nezeu să vă dea sănătate!” urlat de primar.

Andrei UDIȘTEANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top