Din legendele autostopului
Navighează pe-o pagină de carte 28 februarie 2012 Niciun comentariu la Din legendele autostopului 4Imediat după război, americanii au cunoscut o explozie exponențială în ceea ce privește industria mașinilor, mulți indigeni avînd puterea economică necesară pentru a-și achiziționa una. Tot cam în aceeași perioadă, autostopul a devenit foarte popular, ceea ce permite persoanelor cu spirit de aventură si echipate cu multă răbdare să parcurgă distanțe considerabile fără să plătească vreun ban, beneficiind de o mare libertate de mișcare.
„Pe drum” al lui Jack Kerouac e mult mai mult decît un roman de călătorie. A reușit să provoace nenumărate reacții, atît pozitive cît și negative. Cartea reprezintă și un simbol prin faptul că inițiază cultura „generației beat”, de la care s-au ramificat diverse curente precum hippie sau punk. În centrul poveștii îl regăsim pe Sal Paradise, un scriitor naiv care decide să-l urmeze pe unul dintre cei mai buni prieteni al săi, Dean Moriarty, „un tînăr îmbătat de viață”, pe un drum a regăsirii interioare presărat cu sărăcie, foamete, depresie, sex, alcool, trădare, bucurii și locuri de muncă prost plătite.
Încercînd să-l ajungă din drum pe Dean, Sal trece prin mai multe întîmplări, văzîndu-se la un moment dat în funcția de paznic de noapte la o tabără de marinari mulțumită unui prieten vechi. Aici rămîne mai multe săptămîni pînă ce se îndrăgostește de iubita prietenului său, iar relația cu cei din jur se deteriorează. Acesta decide să pornească din nou în călătorie, suferind o mică depresie din cauza singurătății. În autobuzul către Los Angeles o întîlnește pe Terry, alături de care are o idilă și decide să se mute la ea acasă. Pentru că avea un copil și nu mai aveau altă sursă de venit, Sal lucrează pentru un țăran pe cîmp. În finalul capitolului, realizînd că nu mai rezistă la o astfel de muncă iar dorul de ducă s-a făcut prea mare, decide să se întoarcă acasă în New York.
Un alt aspect interesant de menționat este că pe lîngă povestea lui Sal, autorul ne mai prezintă și multe alte personje secundare întîlnite pe drum, cu povești mai mult sau mai puțin savuroase ca de exemplu Mississipi Gene, sau polițiștul din Mill City, fost paznic la Alcatraz.
Chiar dacă nu mai are forța de a crea efecte în societate, după cum îi spune și numele, e cel mai bun aliat pentru o călătorie cu trenul, autobuzul sau tramvaiul după caz.
Adaugă un comentariu