Vînzătorii de primăvară

1001 de măști Niciun comentariu la Vînzătorii de primăvară 0

Trotuarele Iașului au devenit brusc mai strîmte odată cu apariția vîn­ză­to­ri­lor de mărțișoare, jucării de pluș și bibelouri ce amintesc de pri­mă­vară. Mi­cii comercianți, dornici să-și vîn­dă marfa confecționată de ei sau cum­pă­rată mai ieftin de prin alte părți, au îndurat frigul de pe străzi, au ignorat stropii de ploaie doar, doar vor con­vin­ge trecătorii să cumpere șnururile ce împletesc primăvara.

În Podu Roș nu prea ai timp să ad­miri marfa, iar dacă te hotărăști mai greu, riști să fii apostrofat de cei ca­re stau la rînd. „Hai dom’le că în­tîr­zii la serviciu”, mă îndeamnă o „cu­coa­nă”, cum îi spune zîmbind vîn­ză­to­rul tuciuriu. „Ce să vă dea Fa­ne?”, spu­ne aces­ta arătîndu-și doi dinți a­u­rii. La o privire mai atentă, „cu­coa­na” reali­zea­ză că nu-i place nimic din cutiile co­mer­ciantului, așa că strîm­bă din nas și merge să își fa­că loc și la alte me­se. După o ju­mă­tate de oră de um­blat pe la tarabele cu produse artizanale din Podu Roș, nu apuc să cumpăr nici mă­car un măr­țișor, dar reușesc să îngheț bine și să fiu înjurat temeinic și pe îndelete pen­tru că ocupam trotuarul, admirînd mi­cii vestitori ai pri­mă­ve­rii.

Renunț la îmbrîncelile de lîngă Bahlui și mă opresc pe Copou, la doi pași mai sus de universitate. Aici vîn­tul s-a răzvrătit, iar doamna Geta, ar­ti­zan cu experiență, e nevoită să aler­ge după cortul suflat de vijelie. „Gi­cu­țu­le, vino să strîngem coșmelia as­ta” strigă impacientată aceasta că­tre so­țul ei, a cărui tarabă e cu zece me­tri mai sus. Acesta însă se chi­nu­ia la rîn­dul său să-și țină cutiile cu măr­ți­șoare ca să nu fie luate de vîntul ce su­fla în ra­fa­le. Mi se face milă de doam­na trecu­tă de 50 de ani, așa că-mi scot mîinile afundate în bu­zu­na­re și o ajut să îm­pa­cheteze cortul alb ce prote­ja masa pli­nă de broșe, co­șuri, ani­mă­lu­țe sau flori de plastic, toa­te le­ga­te cu ațe colorate.

Deși azi e nevoită să se lupte cu vîn­tul, doamna Geta e mulțumită că s-a mai încălzit afară. „Față de ieri, azi e boierie. Dar ce să faci? Stăm și noi să facem un ban pentru copii”. Chi­pul acesteia se luminează brusc atunci cînd vor­beș­te de copii ei. De­și por­to­fe­lul meu e la fel de tare bătut de vînt cum sînt și ta­rabele, las în mîna doam­nei Geta 15 lei, iar eu mă aleg cu ze­ce măr­ți­șoa­re. „Să mai treceți pe aici și pe la alte săr­bători”, răsună glasul acesteia din spa­tele unui zîmbet larg, zîmbet pe care îmi doresc să-l găsesc și la cei cărora le voi da micile daruri.

Andrei MIHAI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top