Meseria ochilor închiși
Șah-mat 6 martie 2012 Niciun comentariu la Meseria ochilor închiși 0Încă nu a trecut un an de zile de la aplicarea din 9 aprilie a Legii Educației Naționale că au și început să se vadă compromisurile care au fost făcute la începutul lui 2011. Pentru a-și asigura majoritatea de voturi, PDL-ul nu a evitat să acorde fără nici o ezitare toate amendamentele aduse de UDMR, legii. Și astăzi au ajuns să fie trași de mînecă, în public.
În aprilie a fost un joc frumos. De fiecare dată cînd presa aducea problema cerințelor ungurilor din zona Transilvaniei de ratificare a legii, de la minister mai vedeam cîte un amendament: pensionarea „dinozaurilor” din sistem la 65 de ani, eradicarea „nepotismului” care parazitează învățămîntul superior sau „depolitizarea” unui sistem aflat în ghearele rectorilor care nu vor să se desprindă de putere. Subiecte bune de prima pagină, nu?
Astăzi însă stăm și ne numărăm bomboanele, dar fără ne dăm seama că am strîns pînă acum doar nasturi. Puține sînt cadrele didactice care s-au pensionat la data împlinirii vîrstei legale, majoritatea rămînînd în continuare în universități, fie plătiți cu ora, fie ilegal. Cît despre nepotism, amendamentul a fost îmblînzit și, iar dacă rudele nu sînt subordonate direct una alteia, pot să facă parte nu doar din aceeași universitate ci și din aceeași secție sau departament.
Colegii noștri cu rădăcini dincolo de Cîmpia de Vest au pus însă piciorul în prag. Acum ne întrebăm la ce ne folosește autonomia universitară, cînd de la minister se cere impunerea unei linii de predare în limba maghiară la universitățile care sînt în sînul comunităților de unguri din Transilvania. Însă cei de la Universitatea de Medicină și Farmacie din „Târgu Mureș” nu s-au lăsat îndoiți. Studenții au ieșit în stradă, profesorii au protestat în ședințele structurilor de conducere și pînă și nou-numitul ministru al Educației, Cătălin Baba, a făcut un drum pînă acolo ca să vorbească personal cu șefii universității.
Constrîngerile celor de la UDMR au ajuns însă la amenințări deschise, declarînd, fiecare pe unde apucă, că partidul va ieși de la guvernare dacă nu se va institui acea linie de învățămînt.
Iată-ne deci, la aproape un an de la schimbarea radicală a sistemului nostru „putred” de învățămînt. Ne întrebăm dacă acele compromisuri pe care le-am făcut n-au fost cumva prea mari. Dar n-avem ce face. Așa cum copiii plătesc pentru păcatele părinților, așa și noua echipa de la minister va trebui să găsească o cale de a ne mulțumi vecinii. Pentru că dacă ei nu vor putea, vor fi găsiți alții care să o facă. Prin alte compromisuri.
Cătălin HOPULELE
Adaugă un comentariu