Gînduri amestecate (IV)
Opinia de la centru 12 martie 2012 Niciun comentariu la Gînduri amestecate (IV) 4o Lumea asta are încă nebănuite rezerve de normalitate. După ce, la începutul acestui an, premierul jamaican Portia Simpson Miller anunța că statul său se va rupe de monarhia britanică și va deveni republică, Palatul Buckingham a reacționat astfel: „Chestiunea modului de organizare al statului Jamaican ține de guvernul de acolo și de popor”.
O dominație de trei secole și jumătate sfîrșește cu cuvinte elegante. A existat totuși o răzbunare a fostului imperiu: la două luni distanță, prințul Harry îl învingea cu zîmbetul pe buze pe cel mai rapid om al planetei, jamaicanul Usain Bolt. A fost, desigur, o joacă, ce n-are de-a face cu încruntările firești ale politicii mondiale.
o Autoritățile orașului brazilian Taubate au angajat un fost soldat, l-au costumat în Batman și i-au dat pe mînă siguranța locuitorilor. N-o fi avînd Taubate misterul orașului Gotham City, dar are crime și trafic de droguri în continuă creștere. Nici omul din spatele costumului nu-i un mister: îl cheamă Andre Luiz Pinheiro și vorbește ca un politician. „Sînt nerăbdător să aflu cum putem lucra împreună”, a declarat el pentru site-ul ovale.com.br. Chiar și așa, e cumva reconfortant să afli că oamenii au în continuare nevoie de super-eroi.
o Există un McNugget care face 8.100 de dolari. Pentru puținii neștiutori într-ale fast-food-urilor, McNugget-ul e o bucățică de pui crocantă, mustind de E-uri, ce se vinde în meniuri de cîțiva dolari. Pentru a atinge prețul unei mașini la o licitație ținută pe eBay, McNugget-ul trebuia să fie unicat, și chiar e: are trăsăturile lui George Washington. Cei trei ani petrecuți în frigider, pînă în momentul vînzării, n-au făcut decît să-i crească valoarea: acum, e o îmbucătură autentică de istorie americană, absolut neperisabilă. În ceea ce ne privește, va trebui să așteptăm pînă ce într-o cîrciumă a patriei, o ceafă de porc va prinde zîmbetul lui Florin Salam. Pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza, de exemplu, prea puțini clienți l-ar recunoaște.
o Premieră în industria sfîrșiturilor de lume: un prezicător admite că s-a înșelat. Ajuns la vîrsta de 90 de ani, Harold Camping a anunțat, într-o scrisoare publicată joi, că n-a dat pînă acum de vreun semn credibil al Apocalipsei. Chestie care nu l-a împiedicat, pînă de curînd, să difuzeze mesaje terifiante prin intermediul postului său de radio sau să-și îndrume discipolii să instaleze panouri cu referiri la marele sfîrșit. Nu toți cei care-l urmaseră s-au supărat, la aflarea veștii: Marie Exley, de exemplu, și-a cunoscut actualul soț în timpul uneia dintre călătoriile profetice. Se poate zice că a fost, pentru ea, începutul sfîrșitului.
Vlad ODOBESCU
Adaugă un comentariu