Frate, frate, dar ura-i pe bani
Editorial 21 martie 2012 Niciun comentariu la Frate, frate, dar ura-i pe bani 0Conflictul româno-maghiar e unul dintre blestemele de veacuri care ne-apasă pe cele mai sensibile corzi ale istoriei trecute și recente. Consumat printr-un tăvălug pestriț de abuzuri – care la rîndul lor creează relații în lanț necontrolate de aberații politice, sociale și instituționale – acesta adîncește cu fiecare prilej, constant și sistematic, prăpastia dintre două naționalități între care nu va exista niciodată reconciliere.
Sîntem cei mai de moarte dușmani ai maghiarilor, iar reciproca este valabilă și ea. „Ei” – ca alteritate ilegitimă – ne spînzură păpușile unor lideri în piața publică, pe teritoriul nostru, sub privirile noastre distrase, ca într-un ritual voodoo în care ne îngăduim să ne lepădăm de noi înșine. Noi – ca alteritate legitimă – luăm fiecare istorie de partea noastră și mereu găsim noi justificări ale dușmăniei. Cu toate astea, se pare că facem bune alianțe politice. Atunci găsim că puterea se poate împărți, frățește, la doi. PDL-ul și UDMR-ul se pare că au găsit o formulă reciproc avantajoasă în care fiecare parte sprijină satisfacerea intereselor particulare ale celeilalte. Reiese că alor noștri conducători nu le pasă de ce se aduce pe masa jertfei.
Cea mai de preț ofrandă pusă la mezat pe altarul ipocrit al tatonărilor româno-maghiare este învățămîntul. A fost întîi vorba de cel preuniversitar, acum a trebuit să vină (aproape de așteptat!) și rîndul celui universitar. Acest fapt nu este nicidecum întîmplător. Maghiarii operează la însuși nivelul fundației pe care se construiesc oameni și caractere. Pătrunși în miezul educației cu normele și limba lor, au controlul asigurat: îi vor forma pe ai lor, așa cum vor ei, la noi în țară. Se știe că, în regiunea Ardealului, maghiarii refuză cu obstinație să vorbească în limba română, deși o cunosc ca pe limba maternă. Iar limba, în particular, și limbajul, în general, sînt unii dintre cei mai puternici agenți ai conturării indentităților sociale. Odată ce nu mai sîntem înțeleși în limba noastră, la noi în țară, ceva nu este în ordine în sistemul românesc de funcționare și reprezentare socială. Și acel ceva nu poate fi de data aceasta pus în plan secund.
Deschiderea unei linii maghiare la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș nu este doar o amenințare la adresa autonomiei universitare, este una la adresa autonomiei naționale, la fundamentele pe care se construiesc principiile statului român. Pe măsură ce maghiarii își vor cuceri autonomia lor ca pe o cetate, noi ne vom lăsa asediați. Și asta nu doar fără a ne împotrivi, ci fără a ne păsa. Nu văd la ce le-ar folosi studenților români și nici măcar celor unguri această „linie”. Să taie în carne vie în ungurește? Nu, nu e vorba despre o chestiune de interculturalitate sau de multinaționalitate în accepția terminologiei Uniunii Europene aici. Nicicum nu le va încuraja studenților maghiari integrarea în sistemele românești, ci și mai mult îi va izola în balonul lor de săpun, din care vor putea să arunce cu anatema asupra unui popor în mijlocul căruia s-au născut, dar pe care sînt încurajați să-l renege ca pe-un părinte vitreg. Rămîne doar întrebarea adresată stăpînilor noștri: de ce ne-ați vîndut copiii, de ce?
Laura PĂULEȚ
Adaugă un comentariu