Secret să fie, da’ să-l știm și noi!
Editorial 28 martie 2012 Niciun comentariu la Secret să fie, da’ să-l știm și noi! 1Sub auspiciile noii Legi a Educației Naționale, acum un an, universitățile ieșene decideau să-și aleagă reprezentanții prin vot universal, direct și secret. La vremea aceea, se preconiza că această nouă manieră de numire va duce la răsturnări de situație în fruntea instituțiilor de învățămînt superior și că va democratiza cu mult sistemul de votare. Doar ceva vîrtecușuri s-au stîrnit, pe care le putem număra pe degete – cîteva nume sonore au fost scoase din lupta pentru un post de conducere –, chiar de membrii propriilor facultăți, care i-au faultat și la alegerile pentru Senat și pentru Consiliu și pentru postul de Decan. Pînă aici, nimic nou față de sistemul anterior, cînd la fel se petreceau lucrurile – cei ce nu intrau în grațiile grupului majoritar format în sînul facultăților (sau au decăzut din grațiile acestora), nu aveau practic nici o șansă la o poziție în conducerea instituției de învățămînt de care aparțineau.
Acum doar s-a creat mai multă vîlvă și s-au întortocheat mecanismele. Întrucît există mari șanse ca acei candidați – pentru Senat, de exemplu – să nu fie cunoscuți de toată populația cu drept de vot, era cumva de așteptat ca „liderii de opinie” să fi căutat strategii noi să manipuleze rezultatul alegerilor în favoarea lor. Vorba poveștii, nu ar fi dacă nu s-ar povesti că aceștia au profitat de masa de manevră ca și pînă acum: contracandidații au avut fiecare propriile liste albe, care ofereau îndrumări acoliților lor pentru a le condiționa anumite posturi mai mărunte, ulterior. Și, pentru a-și decupa din universul academic echipa de oameni de încredere pe care se pot baza mai departe în eventualitatea unui succes. Lucru firesc, în sine, nu? Dacă nu punem la socoteală ce se va întîmpla cu perdanții.
Se anticipa că alegerile vor fi mai curate și mai corecte, grație acestui nou sistem – că și „cei mici” în grad didactic vor avea șansa de a se face auziți. N-au fost să fie, zic gurile rele. Dacă la celelalte instituții alegerile s-au derulat „cum era de așteptat”, la Politehnică demersul nu a fost așa liniar, instituția trecînd prin tăvălugul realegerilor pentru funcția de Rector, pentru Senatul universitar și pentru Consiliile facultăților, pe motiv că nu s-au respectat prevederile Legii Educației. Unsprezece file are buletinul de vot de la Universitatea Tehnică din Iași pentru Senat și Consilii. Greu de crezut că se va vota în orb. Și, oricît de secret ar fi el, votul, în teorie, în practică, asentimentele – chiar și cele tacite – față de o parte sau alta, sînt prea-bine cunoscute. Marja de eroare a celor care și-au calculat voturile numărînd adeziuni – ideologice, să le spunem – este la fel de mică. Lunea aceasta vom vedea însă dacă nu cumva ne-am înșelat și ne vom trezi cu surprize în Senat.
Însă, pînă la urmă, să nu uităm că sufragiile spun adevărul. Indică o stare de fapt: că sistemul de educație de la noi nu stă într-o lege.
Laura PĂULEȚ
Adaugă un comentariu