Lăstarul din mîna unei tinere
Povești fără timbru 28 martie 2012 Niciun comentariu la Lăstarul din mîna unei tinere 4Cu siguranță că, dacă aș cunoaște-o pe Teodora de cîțiva ani, mi-aș da seama că în spatele celor 20 de ani nu s-a ascuns mereu zîmbetul sincer pe care îl poartă acum pe buze. Deși o văd pentru prima dată, liniștea din cameră este acoperită de glasul molcom cu care decide să vorbească, nu înainte de a se așeza comod, ca la o discuție între prieteni.
Începe să îmi povestească, iar cuvintele curg ca într-o înșiruire firească. „Copilul meu e momentan la părinții mei, dar mîine merg acasă. Abia aștept să îmi sară în brațe din nou”, spune în timp ce ochii îi sclipesc doar la gîndul că îl va revedea. Este mîndră de Florin, băiatul său de aproape patru ani, pe care îl consideră o fericire meritată. „L-am crescut singură, sprijinită de părinții mei, după ce am decis să mă gîndesc și la binele meu.” Atît mama cît și tatăl ei au pus fericirea fiicei lor pe primul plan și i-au dat șansa de a alege cum își va continua viața. Își strînge degetele firave și face ochii mici, încercînd să își aducă aminte ceea ce a reușit să uite după trei ani de zile. S-a căsătorit de tînără, cu un băiat mai mare decît ea cu un an, care urma să devină preot, iar la scurt timp a apărut și copilul, cînd Teo avea 17 ani. „Acum îmi dau seama că am fost credulă, naivă, uneori chiar supusă, însă greșeala a fost compensată de faptul că acum îl am pe micuțul meu alături”, continuă să povestească răsucind mîinile firave pe care le ține în poală.
La puțin timp după ce și-a format o nouă familie, Teodora a simțit că începeau să apară probleme, iar majoritatea aveau ca pretext plînsetele copilului. „Deja știam că va veni acasă nervos, cu chef de ceartă și va trebui din nou să mă duc în altă cameră să îl liniștesc pe Florin, care, ca orice copil, plîngea sau scîncea din cînd în cînd.”
Un pas spre maturizare
Divorțul a venit aproape inevitabil după opt luni de la nașterea copilului și a fost ca o maturizare pentru Teodora, care și-a găsit, în timp, echilibrul. „La început ai tendința să plîngi, să te victimizezi, dar în cîteva zile trece. Trebuie să te gîndești că ai pentru ce să continui să lupți, să găsești un motiv pertinent, iar pentru mine rațiunea a fost Florin”, spune Teo cu o urmă de siguranță în voce. Singurul moment în care s-a bucurat că nu își are copilul aproape a fost pe holurile tribunalului. „Norocul meu a fost că Florin a fost mic și nu a simțit tensiunea dintre noi. Decizia am luat-o în primul rînd pentru binele său, mai bine fără tată, decît cu unul ca el”, adaugă zîmbind și dînd impresia că își amintește de acele zile ca și cum doar le-ar fi visat.
Îmi spune că săptămînile în care era însărcinată au fost printre puținele clipe din trecut pe care le-ar retrăi oricînd. Mai greu a fost în primele zile după naștere, cînd deja simțea lipsa burticii. „Începuse să îmi placă faptul că toți îmi spuneau «Graviduța» și că aveau ceva mai multă grijă de mine”, ține să adauge cu un ton șăgalnic. Recunoaște că și disciplinele de la Psihologie au ajutat-o să înțeleagă altfel suferințele vieții.
Acum este în ultimul an și își face griji cum se va împărți ca mamă și studentă între rîndurile licenței. „Știu doar că mă voi descurca, pentru că el îmi dă o mare doză de putere. E un copil foarte inteligent, înțelege din priviri că ești cuprins de o anumită stare. Te mîngîie cu privirea și asta ajută enorm orice mamă.” Cît de curînd, Teodora își dorește să revină la o singură parte din trecut: să fie din nou învățătoare. A profesat doar zece luni, însă acele zile au fost de ajuns pentru a realiza că dintotdeauna i-au plăcut copiii. „Momentan mai am o dorință care aștept să se îndeplinească. Vreau ca programul meu să cuprindă doar trei rubrici: copil, serviciu și acasă. Asta e tot ce am nevoie.”
Mădălina OLARIU
Adaugă un comentariu