După un an de dezbatere, studenții au un Cod

Academia de gardă Niciun comentariu la După un an de dezbatere, studenții au un Cod 2

Vineri, 30 martie, la Ministerul E­du­cației, Cercetării, Tineretului și Sportului (MECTS), Cătălin Ba­ba, și președinții celor trei federații studen­țești din țară au semnat Codul Drep­tu­rilor și Obligațiilor Studen­ți­lor. Do­cumentul, denumit inițial „Sta­tutul Stu­dentului”, a fost astfel adoptat după mai bine de un an de dezbateri în urma că­ro­ra, în cîteva rînduri, organizațiile au re­curs la proteste în încercare de a-și impune sugestiile. „Semnarea acestui document are o importanță deosebită pentru că preia principalele prevederi din Legea Edu­cației Naționale. Pe de al­tă parte, re­u­șește să prezinte în detaliu mecanis­me, structuri și să dea răs­pun­suri la cîteva dintre problemele esențiale pe care le-au ridicat toate organizațiile stu­dențești”, a declarat ministrul Cătă­lin Baba în finalul întîlnirii.

Fără taxe administrative

La semnarea documentului, or­ga­nizată la sediul MECTS, au parti­cipat Da­niela Alexe, președintele A­so­cia­ției Naționale a Or­ga­ni­za­ți­i­lor Studen­țești din România (ANOSR), Cristian Lu­mezeanu, liderul Uniu­nii Stu­den­ți­lor din România și Ion Cris­tian Poe­na­ru, liderul Uniunii Na­țio­nale a Studen­ți­lor din România. „Forma finală este una pe care am agreat-o în comun cu ministerul. S-au schimbat ca formă cî­te­va aspecte dar nu există punct esențial care să nu fie cuprins de noul cod”, a declarat Da­ni­ela Alexe, președintele ANOSR.

Printre prevederile codului se nu­mără și dreptul studenților de a beneficia de reduceri de 75% pentru ac­ce­sul la muzee, spectacole de teatru, operă și la alte manifes­tări culturale organizate de către in­sti­tuțiile publice, dar și de o reducere de 50% pentru transpor­tul în comun la nivel local, dar și in­tern (feroviar, auto sau naval).

Catalog pentru profesori

Mai mult decît atît, tinerii care stu­diază la universitățile de stat pot să re­fu­ze participarea la cursuri, labora­toa­re și seminarii, în condițiile în ca­re acestea durează pentru mai mult de opt ore într-o zi. „Aceștia vor mai be­neficia de un suport de curs gratuit și de acces gratuit la materialele didactice, deoa­re­ce sînt unele univer­sități care percep taxe foarte mari. Sau sînt instituții care au materiale di­dac­tice dar studenții nu au acces la ele pentru că sînt încuiate undeva în­tr-un laborator. Uni­ver­si­tă­ți­le nu vor mai percepe taxe pe care noi le considerăm nejusticate. De exemplu, di­plo­me, adeverințe, legitimații, carne­te de student și toate documentele oficia­le vor fi asigurate gratis de către uni­ver­si­tate”, a adăugat Daniela Alexe.

Una dintre cele mai importante pre­vederi ține însă de posibilitatea stu­denților de a evalua cadrele didactice, evaluare care va fi transparentă, anua­lă și cu rezultate care vor fi publicate pe pagina universității, sub for­ma unui catalog. „Acesta este un pro­ces care se desfășoară și astăzi. Pro­blema pe care noi am întîmpinat-o este aceea că de multe ori notarea nu are nici un efect asupra studenților. Pro­fe­sorii sînt eva­luați, chestionarele în­cuiate într-un du­lap și nimeni nu află nici un rezultat. De acea, prin statut, am dorit să facem aceste rezultate pu­blice pentru a crea o presiune, astfel încît, acele cadre di­dac­­tice care nu corespund nevoilor stu­denților să fie vizibile. Să nu fie doar un proces formal”, a conchis Diana A­le­xe, pre­șe­dintele ANOSR.

Prima discuție privind întocmirea unui statut al studenților au avut loc în urmă cu cinci ani de zile. Uni­ver­si­tă­ți­le din țară au la dispoziție 30 de zile de la publicarea documentului în Mo­ni­torul Oficial pentru a elabora statute individualizate pe propri­ile in­sti­tuții, da­tă la care vor intra în vigoare și ma­jo­ritatea prevederilor din cod.

Cătălin HOPULELE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top