O prințesă și gazele de șist

Șah-mat Niciun comentariu la O prințesă și gazele de șist 1

Toarnă tare în București și corpo­ra­tiștii care-au ieșit vineri de la mun­că se opresc în centru, la prima be­re din wee­kend. E nasol să pleci de la birou un­de­va pe la șase seara. N-ai loc să res­pi­ri în metrou de taioare și­fo­nate după o zi de lucru, de pungi de hîrtie în care stau înghesuite casolete goale și reviste ca­re te învață cum e tre­a­ba cu cea mai tare di­etă de de­to­xi­fiere din primăvara as­ta.

Moda căr­ților verzi, cu coperte car­to­na­­te, văd că a trecut. La Uni­ver­sitate se aglome­rea­ză și mai tare. Pasajul e plin de stea­guri și pancarte ude de pe care sc­ri­­sul, executat cu marker-ul, se scurge ne­uniform prin porii cartonului.

În cafeneaua de sub intersecția de la kilometrul 0, protestatarii, ăia care au prin­s dragul de-a se întâlni ori de cî­te ori mai tușește vreunul în Par­la­men­t, sorb din cafele. Pe lângă ei, mal­dăre de nimicuri: hîrtii A4 îm­prăș­tia­te pe sca­une – pe care scria ceva des­pre dictatură – un banner împăturit și vo­ci ri­di­cate. Lîngă toate astea, o prin­țesă. O no­bilă coborîtă într-un pasaj re­ce și pli­n, care rîde larg pe o canapea din ca­tifea uzată. E o îndrăzneală.

O militantă cu accent franțuzit, ca­re stă picior peste picior, bea cafea cu pa­i­ul și se învelește în fum de țigară. O re­cunoaște lumea, își dă coate. În lo­ca­lul ăs­ta de mîna a doua, se vînd sa­va­rine ma­ri și vin fiert dulce, ceaiuri la plic și san­vișuri calde.

„Am stat în întuneric pînă acum”

N-am putut înțelege niciodată de ce o prințesă poate fi supărată, cum n-am pu­tut pricepe de ce, după atîția ani de via­ță mondenă, căsătorii mul­te și scanda­loase, îți vine să vorbești des­pre liber­tatea de exprimare. Să te îm­brîn­cești cu jandarmii și să te flu­i­e­re toată Piața Universității cînd te iau și te bagă în du­bă. Firul se leagă. Cînd ieși din secția de poliție, înjuri și strigi cît de mulți îți iu­bești țara. Altfel, ai fi stat bine-mersi la Paris, să bei cafea cu pa­iul lîngă Pla­ce de la Con­cor­de, nu în cafeneaua asta în care amărîții se as­cund de ploaie.

„Am fost bruscați. Nu-mi dau sea­ma, pentru că am stat în întuneric pînă acum. Sper să fie o trezire poate bruta­lă la realitate pentru cîțiva oa­me­ni ca­re privesc Piața Uni­ver­si­tă­ții din fo­tolii, din casă. Ce se întî­m­plă azi e un precedent foarte grav la adresa liber­tă­ții tuturor”, glăsuia Bri­anna, într-o zi în ca­re s-a nimerit s-o întrebe cineva ce na­iba i-a venit să ia­să tocmai acum „din întuneric”.

O bască roșie printre sacouri negre

Să nu ne oprim doar la libertatea de exprimare. Prințesa asta colorată, cu păr portocaliu, bască roșie pe-o ureche și fu­lar albastru, își scrie în CV că e ac­ti­vistă pentru drepturile omului și pro­tec­ția mediului. Vrea o țară cu­ra­tă, în ca­re să nu existe ACTA, nici gaze de șist, nici mine de aur, nici de cupru, ni­ci jandarmi, nici dube și nici gu­ver­ne. Nu știu care e șmecheria cu ga­zele de șist. Am văzut că pro­tes­te­le au început la Bârlad, chiar în fața Pri­măriei. Răz­bo­inica Brianna i-a o­norat, într-un fel, cu prezența. Nu știu pe unde ar mai fi fo­st așteptat de a­tî­ta lume acest vlăstar no­bil, care s-a ri­di­cat din mulțime ca să ne arate e­di­ți­a de buzunar a Cons­ti­tuției țării, în­tr-un oraș în care stră­zi­le urlă de foa­me de asfalt și în care nu multă lume știe ce e ăla gazul de șist. În afară că dă dureri de cap și provoacă „apariția ex­plozivă a bolilor sistemului nervos”, prințesa n-a putut explica altceva. Dar ne-a dat o lecție: că peste tot poate exista o agora.

Ionela SĂVESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top