Ce rămîne după OTV
Opinia de la centru 3 aprilie 2012 Niciun comentariu la Ce rămîne după OTV 4Mi-e frică de cum va arăta lumea: Consiliul Național al Audiovizualului a anunțat, săptămîna aceasta, că înjumătățește perioada de acordare a licenței OTV, din cauza propagandei politice pe care postul o face de cîteva luni încoace pentru Partidul Poporului. Ceea ce înseamnă că „aventura” lui Dan Diaconescu printre audiențe făcute cu benzi galbene stridente (preluate, de altfel, și de televizuni cu pretenții), pe care cuvîntul „Senzațional” a tronat ani de zile, s-ar putea sfîrși. Elodia, Magda Ciumac, Sexy Brăileanca, Nikita, balaurieni, șerpilieni, toți și toate sînt puse în pericol de decizia CNA.
Sub pretextul unui „spațiu liber de exprimare”, televiziunea lui Diaconescu a strîns, de-a lungul anilor, la un loc politicieni – în campania electorală din 2009, chiar președintele Traian Băsescu a acceptat o invitație la postul lui Diaconescu, a vorbit vrute și nevrute acolo, a extras chiar și un cîștigător al unui concurs -, noi îmbogățiți puși pe tabloidizare, interlopi și personaje „născute” practic acolo, în studiou, sub ochii telespectatorilor.
Cu unele dintre ele, „jocul” pe micul ecran al lui Diaconescu a atins cote ce par să țină de suprarealism. Dar care au produs audiență.
Dar, în ultimii ani, de OTV nu s-ar fi vorbit atît de mult, dacă Diaconescu nu ar fi impus, noapte după noapte, poate cel mai celebru caz de crimă neelucidată a ultimilor 20 de ani. Diaconescu a făcut din „cazul Elodia” obligație pentru celelalte canale TV, după ce a susținut un serial de peste 200 de episoade, unde a dezbătut teorii stupefiante și a „anchetat” dispariția avocatei din Brașov. Totul în stilul caracteristic, printre manele, „investigatori” obscuri și ghicitoare.
În timpul „serialului Elodia” s-a trecut cu nonșalanță de la dansul pe masă al Magdei Ciumac, la „interviuri”cu însăși dispăruta. Sub o bandă cu titlul „Această femeie susține că poate vorbi în direct cu Elodia”, o „ghicitoare”, cu ochii închiși, luminată misterios, a dat, într-unul din episoade, detalii despre ce mai făcea avocata dispărută. Deasupra, pe o altă bandă, telespectatorii erau anunțați că asta nu e tot: urma „Primul interviu cu Nicolae și Elena Ceaușescu după 20 de ani de la dispariția lor”. Dedesubt, oamenii erau invitați să transmită „întrebările dumneavoastră pentru Nicolae, Elena Ceaușescu și Elodia”.
O altă invitată din aceeași emisiune. „Clarvăzătoarea Ildiko”, devenită brand OTV ulterior, întindea mîna și „citea” de pe cartoane cuvinte, nume, orice i se cerea, cu capul bine înfofolit în niște prosoape.
Dar să nu uităm de un alt „punct de vîrf”al televiziunii lui Diaconescu, de data asta de la postul-soră, DDTV: emisiunile realizate de Lorin Fortuna. În timpul lor, românii au putut afla, lucruri extrem de folositoare, informații utile pentru viața de zi cu zi. De exemplu, cîți dintre voi știați că „maximum 20% din populația lumii aparține civilizației autohtone, goriliene, cam 5-10% civilizației șerpiliene, vulturiene și peștiliene”? Restul aparține, evident, „civilizației balauriene”. Adică, „oamenii respectivi au animatori corespunzători acolo și sunt inadaptabili la civilizația noastră”. Trebuie adăugat că, rostind toate acestea, Lorin Fortuna nu glumea. Așa că ar fi trist să bănuim că ar fi încărcat de atîta metaforă.
Andrei UDIȘTEANU
Adaugă un comentariu