După fluturi, noaptea

Navighează pe-o pagină de carte Niciun comentariu la După fluturi, noaptea 2

El, Ferdinand Clegg, este un fun­cționar public care duce o exis­ten­ță mediocră, alături de mătușa sa Annie, în grija căreia a rămas încă de cînd era copil, după ce mama l-a pă­­răsit, iar tatăl a căzut în patima bă­uturii. El își răscumpără drama tră­­ită în copilărie și stările de ne­si­gu­ranță printr-un hobby: co­lec­ți­o­nea­ză fluturi. Iar clipa în care mă­tu­șa sa se stinge din viață coincide și cu momentul în care cîștigă o su­mă im­presionantă la Loto. Acum, tî­nă­rul se decide să adauge o nouă piesă co­lecției sale.

Ea, Miranda Grey, este o tî­nă­ră studentă la Arte care provine din­­­­tr-o familie bună și are mari as­pi­ra­ții în a-și dovedi talentul în acest do­­me­niu. Drumurile celor doi se in­ter­sec­tează într-o seară în care, Mi­ran­da se oprește să-i dea lui Fer­di­nand indicații ca să poată ajunge în cealaltă par­te a orașului. Acesta pro­fită de mo­men­tul de neatenție și o ră­pește, ador­mind-o cu o batistă tra­tată cu cloroform. Brusc, realitatea Mirandei de­vine o iluzie și ea se tre­zește într-o cameră necunoscută la subsolul casei lui Ferdinand.

Structurat în două părți, sub for­ma unui jurnal, romanul de de­but al lui John Fowles prezintă două lu­mi și două clase sociale diametral opuse, în care influența banilor es­te asemenea unui păpușar, în­trea­ga operă fiind creionată în um­bra unui thriller psihologic.

În prima parte, Colecționarul, numit mai încolo Caliban (n.r. a­se­menea personajului din piesa „Fur­tuna” a lui William Sha­kes­pe­a­re) prezintă ticluirea planului și iu­birea bolnăvicioasă pe care o are pentru tînăra studentă, cu care ajunge să se compare în mod obsesiv.

Cea de-a doua parte surprinde u­niversul în care Miranda Grey în­cearcă neputincios să scape. Cum lu­mina zilei lipsește, pereții par că ap­roape se prăbușesc alături de toa­te convingerile celei lipsite de liber­tate. Și, sub pîlpîitul neoanelor ca­re nu se sting niciodată, autorul schi­țea­ză o zi fară sfîrșit. Sigurul ei aliat este un caiet în care notează, între vi­zitele la ore fixe ale lui Caliban, di­feritele amintiri pe care le are des­pre G.P.- mentorul său, în speranța că cineva îi va găsi într-o zi notițele.

Deși scris acum mai bine de cin­ci decenii, romanul lui John Fowles ră­mîne actual asemenea unei frînturi din viața cotidiană prin complexitatea per­sonajelor în demersul lor psihologic și social, mărginit de convinge­rea că simpla dorință nu este îndeajuns pentru a reuși.

Mădălina MORARU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top