Păcatul din fața bisericii
1001 de măști 11 aprilie 2012 Niciun comentariu la Păcatul din fața bisericii 1Primul stand din Tîrgu’ Cucu la care mă îndrept este cel al doamnei Doina din Ciurbești. De aici cumpăr baclava de casă la trei lei suta de grame și, pînă să intru în vorbă, apare fiica ei, cea care se ocupă cu vînzare, căci „fata mea e responsabilă, eu sînt aici doar ca să-i țin locul”, îmi spune ea și se întoare să o cumințească pe nepoata vorbăreață.
Gust din baclavalele de casă care îmi seamănă tot mai mult cu niște sarmale dulci, și mă îndrept fără să fiu atent la săpunurile naturale, la standul domnului Florin Anghelea din Iași. El vinde conserve făcute de soție. Decid să cumpăr un borcan mic de tocană de legume „MAT60” cu șapte lei și, pînă să văd dacă am „doi lei ca să-mi dea cinci”, mă trezesc că sînt intervievat de o echipă de televiziune, fără nici o introducere. „Doar am venit să mă uit, m-a trimis mama”, le răspund fără să mă uit la cameră, cu speranța că vor pleca spre alt vizitator.
Ultima sticlă de vin
Merg mai departe, unde mă așteptam să fie vin însă bătrînelul de aici îmi spune cu părere de rău că e „doar sirop”. Urmează un stand gol, încă unul cu mărțișoare și ajung la unul cu carne. Mirosul produselor de aici ar scoate și-un călugăr de la rugăciune, dar e post. Eh! Bătrînica de lîngă mine se uită cu jind la o bucată de brînză pe care tocmai o plătește și se apropie de mine la mezeluri.
Dintre cele două bucăți de slănină îi zic doamnei de la Fălticeni că vreau și eu una, dar să vină și colega ca să facem chetă, nu cumva să o pierd. Pînă la urmă o pune pe cîntar și, cum costă „doar 5,90” o cumpăr eu. Îi zic lui Mihai, care a urmărit toată scena, că slănina ar merge cu niște ceapă și ceva vin, numai bine pentru domnul de lîngă, care vine de la „Hilița, de unde-s cireși mulți și-i lacul ăla mare”, să-mi propună spre vînzare ultima sticlă de căpșunică, după cum se laudă. Dar nu mai avem bani, s-au dus pe mîncare. Pînă ajunge Livia să contribuie și ea la chetă, mă plimb prin micul tîrg și observ că din tramvaie oamenii își lungesc privirea spre mesele din tîrg. Într-un final, colega noastră vine cu zece lei, spre bucuria lui Mihai și a mea și mergem să luam vinul. Tot roșu, dar de altă firmă și cu alt gust, era și siropul din sticla cu aspect ieftin al bătrînei care ne-a luat-o înainte vitejește. În mîna stîngă ținea strîns sucul cu E-uri, iar în cea dreaptă un coș cu preparate naturale. Pînă la urmă, nimeni n-a murit din prea multe adaosuri artificiale.
Georgel COSTIȚĂ
Adaugă un comentariu