Păcatul din fața bisericii

1001 de măști Niciun comentariu la Păcatul din fața bisericii 1

Primul stand din Tîrgu’ Cucu la care mă îndrept este cel al doamnei Doina din Ciur­bești. De aici cum­păr baclava de ca­să la trei lei suta de grame și, pînă să intru în vor­bă, apa­re fiica ei, cea care se ocu­pă cu vîn­zare, căci „fata mea e res­pon­sabilă, eu sînt aici doar ca să-i țin lo­cul”, îmi spune ea și se întoare să o cu­mințească pe nepoata vor­bă­rea­ță.

Gust din baclavalele de casă ca­re îmi seamănă tot mai mult cu niș­te sarmale dulci, și mă îndrept fără să fiu atent la săpunurile naturale, la stan­dul domnului Florin An­ghe­lea din Iași. El vinde conserve făcute de soț­ie. Decid să cumpăr un borcan mic de tocană de legume „MAT60” cu șap­te lei și, pînă să văd dacă am „doi lei ca să-mi dea cinci”, mă tre­zesc că sînt intervievat de o echipă de te­levi­ziune, fără nici o introduce­­re. „Doar am venit să mă uit, m-a tri­mis ma­ma”, le răspund fără să mă uit la cameră, cu speranța că vor ple­ca spre alt vi­zi­tator.

Ultima sticlă de vin

Merg mai departe, unde mă aș­tep­tam să fie vin însă bătrînelul de aici îmi spune cu părere de rău că e „doar sirop”. Urmează un stand gol, încă u­nul cu mărțișoare și ajung la unul cu carne. Mirosul produselor de aici ar scoate și-un călugăr de la ru­gă­­ciu­ne, dar e post. Eh! Bă­tr­î­ni­ca de lîn­gă mi­ne se uită cu jind la o bu­cată de brîn­ză pe care tocmai o plă­teș­te și se apro­­pie de mine la me­ze­luri.

Dintre cele două bucăți de slă­ni­nă îi zic doamnei de la Fălticeni că vreau și eu una, dar să vină și colega ca să facem chetă, nu cumva să o pierd. Pînă la urmă o pune pe cîn­tar și, cum costă „doar 5,90” o cumpăr eu. Îi zic lui Mihai, care a urmărit toa­tă scena, că slănina ar merge cu niș­te cea­pă și ce­va vin, numai bine pen­tru domnul de lîngă, care vine de la „Hilița, de unde-s cireși mulți și-i lacul ăla mare”, să-mi propună spre vîn­za­re ultima sticlă de că­p­șun­ică, după cum se laudă. Dar nu mai a­vem bani, s-au dus pe mîn­care. Pî­nă ajunge Livia să contribuie și ea la che­tă, mă plimb prin micul tîrg și ob­serv că din tramvaie oa­menii își lun­gesc privirea spre me­sele din tîrg. Într-un final, colega noastră vine cu zece lei, spre bucuria lui Mi­hai și a mea și mer­gem să luam vi­nul. Tot roșu, dar de altă fir­mă și cu alt gust, era și siropul din sticla cu aspect ieftin al bătrînei care ne-a luat-o înainte vitejește. În mîna stîn­gă ținea strîns sucul cu E-uri, iar în cea dreaptă un coș cu preparate naturale. Pînă la urmă, nimeni n-a murit din prea multe adaosuri artificiale.

Georgel COSTIȚĂ

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top