Amorfism

Șah-mat Niciun comentariu la Amorfism 3

Sînt zile care trec precum valu­ri­le pe o insulă pustie. Albastre, cu ace­lași strigăt de pasăre, cu un ritm dulceag, strepezit. Merg pe strada asta și mă uit: în dreapta mea va fi această fri­ze­rie cu acest tînăr visător, căruia nu i-au sosit clienții. Se uita și el pierdut pe geam, cine știe ce vede în celălalt tro­tuar. Poate o femeie, poate viața lui de pînă atunci, sau poate nimic din toa­te astea. Este apoi un magazin de haine second hand. Dacă bărbatul înalt și băr­bos a deschis, înseamnă c-am în­tîr­ziat. Dacă nu e nimeni înăuntru, înseamnă că voi ajunge la timp și asta dă cumva încredere unui angajat.

Mai este o țigancă care vinde liliac, nu departe de gura de metrou. Am luat într-o zi un buchet îmbobocit care nu a înflorit nici pînă astăzi. Merg pe strada asta, uneori plouă, alteori e soa­re. Și merg cu picioarele altcuiva, mă uit prin ochii altei persoane, nu eu cum­păr acum sticla aceasta cu apă la doi li­tri, nu trec eu pe lîngă liceul bul­gă­resc, nu mă uit eu la casa asta spartă, la mă­runtaiele ei, la întunericul din camera ei goală, părăsită.

Odată am privit în sus: era un po­rumbel cu piciorușul prins într-o strea­șină. Dădea din aripi violent și încerca să scape. Era atît de sus streașina în­cît nu ar fi putut ajunge nimeni la el, ca să îl salveze. Din ziua aia nu m-am mai uitat în sus, pentru că nu aveam să îl mai văd acolo: zburase, bine­în­țe­les, într-o zonă cu streșini mai priete­noa­se, își întemeiase o familie și acum era prin­tr-o vacanță, pe undeva, cu po­rum­bița și odraslele bucuroase după ei. Ca să fiu sigură de scenariul ăsta, am schim­bat trotuarul. Trec acum pe lîngă un ma­gazin de pompe funebre, frumos deco­rat, cu ușa larg deschisă. Miroase a fag, a copac proaspăt tăiat, miroase de di­mi­neață a moarte. Dar noi trecem pe lîn­gă acest magazin ca și cum este o alimen­tară, una dintre zecile întîlnite pe drum.

Cînd a fost zăpada mare, de anun­ța prin ziare că rămîn toate magazi­ne­le din București fără apă și pîine și bu­cu­reștenii vor fi nevoiți să su­pra­vie­țu­iască într-un buncăr, consumînd alimente din rezervele secrete ale statului, birtul de unde-mi cumpăr fructe ră­măsese fără provizii. A fost ceva și atunci. Proprietăreasa fuma țigară de la țigară de stres și mai avea niște za­cus­că afumată în raft, cu pufuleți. Acum e totul în regula, are mere zilnic. Tra­ver­sez din nou, intru într-o clădire și iau loc pe un scaun.

Apoi, dintr-o dată, mă ridic și dau drumul la muzică la maximum, des­chid geamurile larg și în timpul acesta in­tră soarele; încep să dansez lunatec, îi ridic de jos pe toți cei din jurul meu, toată lemnăria birourilor se transformă în copaci, florile din glastre se un­du­iesc senzual și se deschid, liliacul meu în­florește într-un mov cu albastru în­chis devastator, nouă ne zboară în­căl­țările din picioare, avem cunune de flori de cîmp, o familie veselă de po­rum­bei intră pe geam și participă la za­ia­fet cu toată dedicarea, apar coșuri cu fructe nenumite în jur, înmulțite ca-n ziua lui Iisus cu pîinile și peștele, lîn­gă mare, și noi strigăm, fiecare altceva, stri­găm din rărunchi, urlăm, vocile noastre devin supranaturale, se sparg geamurile, și noi strigăm și strigăm, căci oamenii trebuie să nu uite să stri­ge, ca să nu înnebunească.

Roxana LUPU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top