Ce mai aflăm din cărți
Opinia de la centru 5 mai 2012 Niciun comentariu la Ce mai aflăm din cărți 5În afară de planete scriitoricești intens populate, dincolo de metafore și trăiri interioare, cărțile ascund adeseori chestii cît se poate de concrete. Am răsfoit prin anticariate, am întrebat bibliotecari și anticari și am aflat ce mai uită românii prin cărți.
o O fișă muzicală, într-o ediție a romanului „Zenobia” de Gellu Naum. Pe pătrățelul de hîrtie scrie: „Titlu dat de mine: Jazz 5. J’aime flanêr sur les grands boulevards”. E o piesă de-a lui Yves Montand.< o Un articol intitulat „65 de ani de la Unirea tuturor românilor”, într-o carte despre viața lui Alexandru Ioan Cuza. Pe verso e o filă de calendar, pentru luna decembrie a anului 1983.
o Un plic roz simplu, într-un „Dicționar de americanisme” de F. Ionescu.
o Între paginile unei „Istorii a muzeelor din România” e o compunere trasă la xerox pentru uzul elevilor brăileni plecați în excursie la București.
George nu e chiar anticar, păzește doar cărțile altcuiva, fix lîngă gura de metrou de la Universitate. Totuși, nu e străin de descoperiri. Își amintește cu deosebită plăcere de o bancnotă de 100 de dolari. „Eram într-o criză accentuată, prin ’90-’91. Am dat darul la nuntă la frate-miu. Nici cartofi nu mai aveam, și copilul avea nevoie de medicamente. Și am luat niște reviste auto – mie-mi plac mașinile –, îi zic lui fiu-meu să ne uităm prin ele, pe balcon. Deschid și văd hîrtia plutind, așa… Mă întreabă nevastă-mea: «Ce-i acolo?». Zic: «Nimic, o hîrtie». A fost cea mai mare sumă pe care am găsit-o în viața mea”.
Lui Gheorghe Căpruciu, anticar și colecționar de cactuși din zona Obor, i se întîmplă mereu să găsească buletine. „Chiar ieri am găsit unul. Cînd am dat de primul buletin, am vrut să-l dau celor de la Poliția Comunitară, că treceau pe aici. Le-am zis: «Uitați, mai e valabil un an». Au spus că ei nu se ocupă cu așa ceva. I-am întrebat: «Bun, dar cu ce vă ocupați?». Cei de la Poliția Comunitară sînt niște păcălici”. A mai dat de o floare de colț presată, de rețete medicale, felicitări și timbre. Ce-i drept, i-a picat și o hîrtie de 100 de euro. „Dacă am trăi într-o țară normală, ar trebui să-i dăm la Poliție”.
De-a lungul carierei sale de bibliotecar școlar, Angelica Marcu a extras din manualele returnate numeroase extemporale cu note proaste. „Cînd le dau cărțile, le zic copiilor: «Vedeți, că vă pun cîte-o întrebare din carte cînd o aduceți înapoi». Unul avea «Moara cu noroc» și l-am întrebat cîte frunze avea copacul de care Lică Sămădăul s-a dat cu capul. Elevul s-a uitat la mine de parcă eram nebună. Dar, dacă ar fi citit, ar fi știut că era uscat copacul”. De cele mai multe ori elevii nu termină de citit cărțile, ăsta-i adevărul.
Vlad ODOBESCU
Adaugă un comentariu