100 de ani pe șine
1001 de măști 10 mai 2012 Niciun comentariu la 100 de ani pe șine 0Niciodată nu am nimerit într-un tramvai beat de atîta veselie. Cînd l-am văzut la colțul Colegiului Național, AEG – 1900 se clătina, iar eu credeam că de bătrînețe. Însă, de îndată ce a oprit la Rîpa Galbenă, am înțeles că, dimpotrivă, era amețit de tinerețe, iar cheful îl atinsese și pe controlorul de serviciu. Deși se vedea că bătrînul era puțin amărît de zarva studenților, cînd a văzut că s-au strîns și alți călători pentru a urca Copoul cu tramvaiul de epocă, a sărit de pe scară, ne-a deschis portița elegant și ne-a invitat sus, „la o plimbare gratuită”. „Vagonul” a fost scos din halele RATP-ului de către Liga Studenților Electroniști și împreună cu el și hainele din secolul al XIX-lea din dulapurile colecționarilor au fost vînturate din Baza 3 pînă la Triumf.
Un semafor nebun
Domnii și domnițele de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” salutau într-un fel amuzant fiecare trecător de pe stradă cît să reușească să primească cîteva zîmbete chiar și de la cei mai îngîndurați oameni. La Rîpa Galbenă aproape că i-au furat de sub nas mireasa unui însurățel, însă noroc că nenea Gigi, vatmanul, a tras sfoara și a învîrtit cîrma, iar „zgîlțîitorul” a pornit spre Universitate. Dar pînă acolo, la semaforul de lîngă Academia Română, cînd s-a dat roșu, tramvaiul s-a burzuluit. Cu un scrîșnit scurt și o zdruncinătură puternică, vagonul s-a oprit pe mijlocul trecerii de pietoni, aruncîndu-ne cîțiva centimetri mai în față. Nici nu am zis că nu am sărit de pe șine și că vreo prințesă nu s-a oprit pe capota Loganului care mergea paralel cu noi. „Asta-i nebunia lui Juvel” exclamă Sabrina, o călătoare simpatică ce a primit „cadou de duminică” o călătorie cu AEG – 1900 pînă aproape de parcul garnisit cu iepurași și ouă de Paște.
Din stația Triumf s-au urcat mai multe familii cu copii, care s-au așezat pe scaune, în interiorul vagonului, amăgind piticii să se ferească de curentul de pe părțile laterale ale tramvaiului promițîndu-le cîte un balon care atîrna de tavan. „Alina, nu vrei să vorbești cu zîna?” își întreabă o doamnă fetița crețulie, care se învîrtea printre ceilalți călători. De cum vede prințesa, mititica se îndreaptă către brațele studentei și se agață de pieptul ei. La început pare sfioasă, dar după ce zîna se prezintă și-i spune că ea are grijă ca să viseze frumos noaptea, fetița își face curaj și întreabă: „Dar mîine mai ești în Iași? Cred că și Mirela, prietena mea de la grădi, ar vrea să vadă o zînă adevărată”.
Iulia CIUHU
Adaugă un comentariu