Vină și reeducare

Șah-mat Niciun comentariu la Vină și reeducare 0

Amenințarea părinților, care spu­ne­au „Te duc la școala de corecție!” a­tunci cînd nu erau toate în regulă cu o­­drasla, e cît se poate de acceptabilă. E frumos la reeducare pentru cei scăpați din mîna școlii și a tutorilor legali pentru că părinții, aveam să aflu, mai toți sînt la „reeducarea mare”, prin puș­că­riile din țară.

Au dușmani, au și prieteni, au și „si­fonari”, și „smardoi” care îi apară de o­ri­ce muscă zboară prin Centrul de Re­­educare pentru Minori Găești. Și au sub 18 ani. Pe lîngă toate astea, vor să fie respectați. Dau mită din pachetul de acasă ălora de știu să bată bine, să-i fe­reas­că de viața grea din dormitoarele cu cîte trei – patru paturi suspendate. Ai spune că cei 65 de copii delincvenți, și băieți și fete, sînt într-o tabără de re­la­xa­re, fără telefoane mobile, cu stinge­rea la oră fixă și uneori tabere la munte. Dar se comportă dur și se „dau în fapt”, mai puțin atunci cînd se roagă aproape plîn­gînd de directorul Adrian Vul­pes­cu să-i treacă pe lista activităților din afara centrului. Unii deja sînt plecați la plantat pomi, iar alții urmau să plece, după masa de prînz, să lucreze într-un a­telier de dezmembrare a rebuturilor de la fabrica de frigidere. E bătaie mare pe lo­curile astea și se termină ca la gră­di­ni­ță, cu regula celui mai cuminte.

Cei „cuminți” merg și la cursuri de formare profesională – de frizer sau tîm­plar, ba chiar unul dintre ei a ales ca­lea Domnului – a fost numit dascăl la biserica centrului. Și-au păstrat însă și a­ici instinctul de supraviețuire: fac tro­curi și cîștigă bani dacă muncesc cu ju­mătate de normă. În ziua de salariu e bu­curie mare: cheltuie tot pe dulciuri și ți­gări.

Nevinovații

Unii se resemnează și acceptă ușor pos­tura de vinovat. Alții, chiar și după un an de „reeducare”, pozează în victi­mă. Este o tehnică, spune și preotul cen­trului, Marian Oană, pe care copiii îl s­trigă, telenovelistic, padre. Și pe el l-au înmuiat la început poveștile lor tragi­ce. Pînă la urmă, a acceptat că niciunul nu vi­ne aici nevinovat. De padre Oană s-a agățat și Ramona. 17 ani și șase luni. Cî­nd face 18, ar fi vremea să plece a­ca­să. „Nu întotdeauna. În urma unor ra­poarte și evaluări, instanța poate de­ci­de dacă prelungește perioada de șe­de­re în centru pînă la 20 de ani. Dar pot ple­ca și mai devreme de majorat, dacă au un comportament exemplar”, explică Vul­pescu.

Ramona ar urma să plece în oc­tom­brie, dacă iese bine la rapoarte. E de doi ani în centrul de la Găești. A fost a­dusă după ce, împreună cu o amică, au spart case. Nu le interesau decît banii și plasmele. Operau în tandem, mai ales în locuințele bătrînilor despre care știau că au copii la muncă în străinătate și că­ro­ra le sunt trimise bunuri de valoare. Tim­pul trece ușor pentru ea. Aici, în cur­tea asta mare a centrului, l-a în­tîl­nit pe Ștefan. Abia și-au terminat în­tîl­ni­rea de la prânz. S-au pupat cu foc în cur­tea școlii, apoi fiecare a plecat la tre­burile lui. El n-a abordat-o direct. Ramona împrumută limbajul de­ți­nu­ți­lor adevărați și spune că băiatul, de a­ce­eași vârstă cu ea, i-a trimis o „ec­si­vă”: „M-a întrebat dacă vreau să stau cu el și eu am zis că da”.

Dragostea la centrul de reeducare pu­ne aceleași condiții ca afară. Ex­pli­că Eduard, un puști de 16 ani, dus la „re­a­­bilitare” după ce a furat o Dacie, a condus-o vreo 16 kilometri și apoi a abando­nat-o. Aici și-a făcut și prieteni, și duș­mani. Prietenii sînt ăia cu care îm­par­te pachetul de la tata, dușmani sînt ă­ia care nu înțeleg că nu poate da la to­a­tă lumea. Fetele îi sînt neinteresante: „știi, eu am vorba aceea: decît să duc gri­ja, mai bine duc dorul. Fetele sînt ca afară – pe interes. Dacă ai suc, țigări, ciocolată, toate sînt în jurul tău. Cînd n-ai, nici nu se uită la tine.

Ionela SĂVESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top