Unii mai urcă nucile cu furca în pod

Șah-mat Niciun comentariu la Unii mai urcă nucile cu furca în pod 9

El mergea înainte gîfîind. Ținea în brațe televizorul mare, cu tub și-și as­culta nevasta care venea din urmă. Cam cicălitoare. După cinci minute, o lar­mă supărătoare se auzi la raionul cu electrocasnice. Agentul de pază nu știa da­că să rîdă sau să dea cu clientul de pe­reți. „Nu aveți voie să intrați cu televi­zorul aici, de ce nu înțelegeți ro­mâ­neș­te?”. „Și eu acuma ce fac, l-am tîrîit de acasă degeaba?”.

Omul venise să-și cumpere o telecomandă si adusese te­levizorul cu el ca sa-l arate, să-i dea vînzătorul telecomanda potrivită. Și pen­tru că nu l-au lăsat nici în ruptul capului să intre cu măgăuaia cu tub în ra­ion, a amenințat că se întoarce dacă nu i-au dat o telecomandă bună. „Dar veniți fără televizor”, spune agentul de pază. Cam asta îți povestesc angajații din complexul comercial, cei care au vă­zut întîmplarea. Și nu le vine să creadă nici acum. S-a întîmplat acum o lună, într-o zi cu ploaie.

Și ne mai miră stîngăcia unora și a altora, cînd de prin Parlament, cînd de prin instituțiile de stat. Noi ne mai amu­zăm și acum de drobul de sare și de ță­ra­nul care-și urca vaca pe casă ca să-i mănînce fînul de pe acoperiș. Și mai spunem că sînt povești, ori născociri. Dacă faceți un minim efort, voi, citito­rii ocazionali ai acestui articol, veți găsi cel puțin două întîmplări similare la ca­re ați fost martori. Povestiți-le. Așa is­to­ri­sirea din „Prostia omenească” se ac­tu­alizează continuu și merge mai de­par­te.

De 1 Mai s-au dat mici și bere gra­tis mai pe la toate hipermarket-urile care se respectă. Din acestă cauză, Lud­mi­la, bunicuța în vîrstă de 67 de ani care se îmbracă mai ceva ca o adolescentă își face turul zilnic al ofertelor din Carre­four, Real și Auchan. Și-a pus o ro­chie deasupra genunchiului, pălărie roz bom­bon și niște brățări de metaliști la mînă. Le are de la nepoata ei. Evident, un ruj roz. Mereu se asortează la buze cu bluza ori eșarfa. A vînat caserola cu mici și cutiile de bere toată ziua. Pri­ma dată a cumpărat două ghivece de plastic pentru flori. La ofertă, 50 de bani bucata. Nu a avut noroc, a fost aleasă casa nr. 28, adică cea de lîngă ea. A doua oară a cumpărat o pungă de cafea. Tot la ofertă, 2,5 lei. A treia oară a cum­pă­rat un îngrășămînt pentru flori la 50 de bani și un prosopel de bucătărie. Nici acum nu i-a surîs norocul, ba dimpotrivă, i-a rîs în față. A cîștigat micii clienta di­na­intea ei. Dacă se mișca casiera mai cu talent… După șapte încercări a cum­pă­rat șervețele de masă, evident, la ofer­tă. Nici. La urmă a adunat și a des­co­pe­rit că putea să-și cumpere cu aceiași bani două caserole cu mici și două do­ze de bere. S-a lăsat păgubașă și a plecat acasă.

Nici lui „șobo”, cunoscut după po­reclă, nu-i este prea bine. Se plicti­seș­te de moarte la serviciu, în fiecare zi. Se mai leagă de femeile de serviciu, mai pisicește cîte o fată, dar nimic din toate acestea nu-i ridică moralul. Și pen­tru că nu are nici vînzare se mul­țu­meș­te să spună clientelor: „Eu vă cobor rochia aia de mireasă de sus pentru pro­bă, da o și cumpărați?”. Și clientul iese. Dacă-l întrebi, de vină e sistemul. Nu știe să-și aleagă oamenii și nici să-i mo­tiveze să muncească cu drag și spor. „Eu salariul pe o lună îl fac praf într-o noapte. Așa de mare e!”. În rest, abia așteaptă să treci prin fața standului și să-l întrebi într-o doară. „Mergi la o țigară?”. „Ăhă”.

Paula SCÎNTEIANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top