Despre libertate
Opinia de la centru 22 mai 2012 Niciun comentariu la Despre libertate 0Educația înseamnă să știi să te descurci. Așa a fost dintotdeauna. În epoca noastră aduce cu a avea un loc de muncă bun, care să-ți aducă un salariu pe măsură, o vacanță pe an într-un loc frumos, o casă și o mașină. Așa că nu e de mirare că Elvis se uita derutat, cînd gardianul îl întreabă: „te mai întorci aici?”
„Am și eu o vîrstă, nu cred că mai are rost să mai vin!”, spune hotărît. Apoi se răzgîndește. Ce să facă afară?
Din cei 30 de ani pe care îi are, 11 i-a trăit la Jilava, și cei mai importanți. Așa că de ce s-ar desprinde de locul în care și-a găsit un rost. Din cînd în cînd, cînd nu e găsit cu vreun telefon la el, poate să meargă să muncească în grădină. A încercat și afară să se angajeze. După ce au aflat că are cazier, i-au spus de la obraz să se ducă acasă. Nimeni nu vrea să aibă angajat vreun recidivist. „Așa că m-am hotărît să fur”, spune el. Și a furat un casetofon dintr-o mașină cînd stomacul începuse deja să țipe de disperare. Îi era foame. A fost prins. Prin urmare, în cele zece zile de libertate, nu s-a simțit niciodată mai închis. Închis în propria neputință.
La penitenciar s-a obișnuit. Merge pe holurile lungi așa cum un student s-ar plimba prin cămin. Se uita la televizor, primește mîncare bună și cerul nu e atît de întunecat nici cînd e încadrat între zăbrele. Asta e realitatea lui. Una fără mamă și tată, dar cu tovarăși de suferință. Așa că libertatea nu mai are nicio legătură cu gardurile de sîrmă ghimpată. Libertatea e unde te simți acasă.
Jilava e acasă pentru aproape 900 de recidiviști. Nimeni nu le-ar da o mînă de ajutor. Dacă aș avea o firmă, aș angaja unul care a tîlhărit, furat, chiar ucis? La asta se reduce tot. La cît de mult putem tolera, ierta, la cît de curajoși putem fi.
Și nu prea ne putem lăuda cu asta. Și visele lui Robert de a avea o familie s-au spulberat. Are 35 de ani și isășește pedeapsa mamei lui, prinsă cu trafic de droguri. A luat vina asupra lui. Și-a lăsat iubita acasă și a plecat la închisoare, că tot se obișnuise cu ea. Așa că ce dreptate se face, cînd legal vinovatul e liber și încarceratul nevinovat. Și cît de inocenți sîntem noi care lăsăm să ne curgă o lacrimă pe obraz, dar vinovatului i-am da să mănînce cu o lingură separată?
Andreea ARCHIP
Adaugă un comentariu