Zeci de blocuri

Opinia de la centru Niciun comentariu la Zeci de blocuri 1

„O să-ți spun ceva care poate o să te surprindă: eu sînt un mare fan al blocurilor comuniste”, așa-mi spu­nea acum aproape un an scrii­to­rul Vasile Ernu, într-un interviu pe care, spre rușinea mea, nu l-am pu­­blicat nici azi. Îl întrebasem da­că mai au românii nevoie de a­min­ti­rile cu blocuri.

Cu cîteva zile îna­in­te mă plimbasem prin Centrul Ve­­chi al Bucureștiului, pe străzi pa­va­te și luminate cu felinare, mi se pă­ru­se un spațiu străin oamenilor pe ca­re-i vedeam la terase: păreau fe­ri­ciți între urmele trecutului altora. Ma­rea lor majoritate poftiseră în du­pă-amiezele copilăriei la to­că­ni­ța vecinei de deasupra, mereu mînca­rea din vecini era mai bună. Fu­gă­riseră mingea printre garaje și ba­re pentru scuturat covoare. Între clă­dirile cu geamuri mari și fațade cu statui ale Centrului Vechi sînt mai cu toții turiști, se strîng aici ca la carnaval.

„Știu că blocurile arată urît, le ș­tiu bine hibele însă ele au și ceva foar­te, foarte important: produc un a­numit tip de viață și cultură care m­ie-mi place. Din punctul meu de ve­dere, ultima mare explozie pozi­ti­vă culturală, științifică, politică și so­cială are loc în anii ‘60 ai seco­lu­lui trecut. Această explozie este strîn­s legată și de acest tip de ur­ba­ni­zare, de toată infrastructura pe ca­re o presupune ea”, explica Er­nu.

Încape multă frumusețe între pre­fabricatele astea lipite. Obi­șnu­ies­c să mă opresc noaptea să nu­măr luminile albăstrui care clipesc în a­ce­lași ritm, întocmesc pe baza lor ne­concludente studii de audiență. Dar jocul cel adevărat e să ghicesc ce-i dincolo, după perdele demo­da­­te, storuri, termopane, draperii găl­bui sau roșii, sub plafoanele lu­mi­nate cu spoturi – atîta se vede din tramvai – cîte socoteli, dră­gă­lă­șenii, insomnii, cîte „dragă, nu mai știu ce să mai gătesc azi”, cîte „ce-ai mai făcut azi la muncă” se în­gră­mă­desc în vreun apartament cu do­uă camere, confort 2, decoman­dat, cu îmbunătățiri, zonă li­niș­tită, negociabil.

Anunțurile imobiliare de pe net, iată o portiță către lumile astea su­prapuse. Azi, mai toate ofertele de închiriere sau vînzare sînt în­so­ți­te de cîteva fotografii strîmbe, fă­cu­te din pragul ușii: sufragerie, dor­mitor, baie, bucătărie. Pre­fe­ra­te­le mele sînt alea neglijente, care păs­trează urmele încă-stăpînilor: o fo­tografie portret atîrnată sub ceas, o pernă cu smiley pe fotoliu, un te­le­vizor lăsat pe știri, la care se uită și­ruri de pescari gînditori din por­țe­lan, adidași și o crèmă de față ui­ta­tă pe masă. Aș așeza toate astea în lista de beneficii ale apartamen­te­lor cu pricina, undeva între „sca­ră civilizată” și „exclus agenții”.

Vlad ODOBESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top