Pastilă pentru scris cu spor
Fă un stop cadru 22 mai 2012 Niciun comentariu la Pastilă pentru scris cu spor 3Posibil una dintre cele mai frustrante imagini pe care o reținem atunci cînd ne apucăm de o temă este pagina albă a Word-ului. O privim îndelungat și parcă așteptăm ca ceva să se întîmple, să apară o furnicătură în palmă care să ordoneze în mod corect caracterele și să ne trezim cu treaba gata făcută.
Dar e în zadar, inspirația pe care am avut-o în drumul pînă la frigider și înapoi s-a dus. Chiar de la ideea aceasta pleacă Limitless, un thriller misterios cu tendințe SF. După zeci de zile nedormite în fața monitorului în care cartea nu are vreo pagină gata, scriitorul Eddie Morra (Bradley Cooper) ajunge la marginea degradării în momentul în care prietena sa îl părăsește și astfel, umblă hoinar prin oraș.
Așa îl întîlnește pe Vernon, fratele unei foste prietene, găinar ocupat cu furturi și vînzări ilegale, care vrea sa-i ofere ceva greu de crezut. „You know how they say we can access only 20% of our brain?” („Știi cum se zice că noi putem accesa doar 20% din creier”?) Acesta îi arată către o pastilă aproape transparentă de pe masă, băgată într-un ambalaj din plastic garantîndu-i că prin intermediul ei va putea să-și folosească creierul la posibilitățile sale maxime. Sceptic în privința darului, Eddie nu îl folosește decît mai tîrziu, cînd are senzația că se trezește dintr-un vis. „I was blind but now I see” („Am fost orb dar acuma văd”). Totul prinde contrast, iar problemele de nerezolvat își găsesc sfîrșitul.
De la banii pe care-i cîștigă la bursă făcînd calcule și ecuații matematice mai rapid decît orice calculator, la autoapărarea cu mișcările învățate din filmele cu Jackie Chan, scriitorul devine în mod inevitabil un supraom, căutat de tot felul de indivizi dubioși. Și după cum era de așteptat, pastilele au și un efect secundar, acesta nereușind să-și amintească ce s-a întîmplat cu o zi în urmă.
Efectele vizuale și atmosfera filmului fac din Limitless o producție interesantă de urmărit care pare să te pregătească pentru ceva măreț. Din păcate finalul se moleșește și dezamăgește profund. Singurul lucru care te face să nu pleci dezamăgit din sala de cinema este prezența lui Robert de Niro, unul dintre personajele principale, într-un rol de director abil și înțelept al unei importante firme.
Adaugă un comentariu