Muzică în umbra mamei

Povești fără timbru Niciun comentariu la Muzică în umbra mamei 3

Miriam de-abia a împlinit 17 ani, însă a vrut să se mărite deja de două ori. Simțea că, doar așa, întemeindu-și o familie a ei, va putea fi fericită. Acum însă s-a răzgîndit. Nu vrea să repete greșelile mamei ei și să ajungă să la­se șase copii singuri, cum a făcut aceas­ta. „Am avut o relație, dar s-a terminat și e mai bine așa. Toată lumea vrea să profite de celălalt mereu”, spune tî­nă­ra a cărei voce pare mult mai bătrînă decît chipu-i acoperit cu puf, asemeni unei piersici în pîrg.

Acum vrea să devină profesoară de muzică pentru că e îndrăgostită și fascinată de calmul dascălilor din To­direni, dar se teme că de una singură nu va reuși să-și îndeplinească visul. „Pe mine m-au crescut bunicii și un­chii. Acum am ajuns să le spun lor ma­mă și tată pentru că ei au avut grijă de mine atît cît au putut”, spune fata blondă, cu părul prins cu o bentiță din mătase albastră. Rudele au primit-o cu căldură pe fată, chiar dacă în casa bunicilor trăiesc atît de multe suflete încît stau mereu înghesuiți. „Da­că mă mai măritam și eu nu știu unde am fi stat”, spune cu un aer se­rios fata, calculîndu-și parcă pe de­g­e­te bunicii, mătușa și unchiul cu care locuiește sub același acoperiș.

De mama ei nu a mai auzit ni­mic de cîțiva ani, de cînd aceasta a plecat să-și caute norocul în străinătate. Aici nu și l-a găsit. A fost căsătorită de do­uă ori, iar necazurile lui Miriam au început după ce mama ei a spus „da” pentru a doua oară. „Se făceau mereu diferențe între mine si frații din pri­ma căsătorie și surorile din a doua. Cînd aveam 12 ani, am stat cîteva luni în­tr-un cămin în Timișoara, iar mama parcă înnebunise. Îmi spunea cu­vin­te urîte, foarte urîte, dar am trecut pes­te ele”, spune Miriam cu un ușor oftat.

De cîțiva ani nu mai știe nimic nici de frații ei, care s-au răspîndit prin lume în căutarea unui loc de muncă, iar de tatăl ei nici nu vrea să audă. „Am auzit că stă printr-o pădure în Suceava. Să rămînă acolo că stă bi­ne”, spune fata cu furie, stăpînită însă ime­diat. Își încrucișează mîinile ca un copil alintat căruia nu i s-a dat cioco­lată, apoi continuă: „Nu l-a interesat niciodată soarta noastră. Eu de ce să fiu interesată de a lui?” Mîinile îi cad în poală, parcă lipsite de vlagă. „Tre­bu­ie să mă gîndesc la mine, să-mi văd de viitorul meu și să nu mă tatonez aici. Sper să pot urma o facultate și să-mi urmez visul”, termină fata ri­di­cînd dîrz bărbia.

Acum așteaptă să treacă anii, în­să nu ca să se maturizeze, ci să-și vadă năzuințele îndeplinite. Se vede la ca­te­dră, deschizînd cartea de muzică și închizînd-o pe cea brăzdată de gre­șe­lile mamei ei. E timpul să-și scrie propria poveste.

Andrei MIHAI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top