Portret de familie din carioci
Povești fără timbru 30 mai 2012 Niciun comentariu la Portret de familie din carioci 6„Cum să lase ea trei copii și să plece? Așa de mult ținea la ei? Iaca asta e”, se plînge tanti Lucica, frîngîndu-și degetele uscate. E o bătrînă cum vezi în cărțile cu povești, mică de statură, cu ochii umezi, de parcă ar plînge mereu, și obrajii de culoarea cerii, încrețiți precum un cearșaf mototolit. În jurul ei roiesc cei trei nepoți și nu o lasă o secundă să își tragă sufletul.
Alexandru este cel mai mic, avea trei ani atunci cînd mama a plecat din Răducăneni, primăvara trecută, dar de asta nici nu își mai amintește. Anul ăsta nu a vrut să meargă la grădiniță, dar pînă la urmă „s-a învățat”. De cînd a dat căldura, aleargă desculț prin ogradă și se ascunde în plapuma pusă pe sîrmă la aerisit, sperînd că nu îl vede Cristina, sora lui mai mare, cînd se joacă de-a v-ați ascunselea. Picioarele golașe îi rămîn la vedere și de fiecare dată copila strigă victorios: „Tic-tac, Alex!”.
Mămăligă, felul principal
Tanti Lucica se așază cu grijă pe laița din tindă, netezind cu degetele aspre un colț de țol țesut în culori, din care se mai ghicește un roșu stins și un albastru mohorît, și începe a povesti despre ziua în care Pamela, mama nepoților ei, a plecat în Italia. „Era cam cinci dimineața cînd a ieșit pe poartă, nu mi-a spus nimic. Ca și cum ar fi plecat fără să știe de cineva. Ea a zis că vine înapoi cînd începe școala, dar…” și cuvintele i se opresc aproape de buze, dar le șterge cu o batistă scoasă din buzunar, parcă pentru a le pune o pecete. La întrebarea „vă este dor de mama?”, cei mici nu știu ce să răspundă. Alex aleargă în continuare printre picioarele bunicii, cărînd niște carioci ale căror culori i le șoptește la ureche fata cea mijlocie, Ramona. Cristina ridică nepăsătoare umerii și privește curios cu ochii mari, căprui, la cel care îi pune o asemenea întrebare. „Nu ne este dor de ea, nici măcar nu am plîns cînd a plecat, că noi dormeam”, răspunde întorcînd repede spatele.
Ramona, care acum este în clasa I, stă cuminte, proptită în pragul casei și își mai ferește din cînd în cînd părul blond, buclat, de pe frunte. Îi place să deseneze mai mult decît îi place Cristinei să compună poezii, „am tot felul de culori în penar, iar aici”, spune arătînd cu privirea înspre foaia din mîna ei, „l-am desenat pe motanul Tanu și pe fetiță”.
„Uită-te la ei, îs sătui, dar iaca eu nu pot face treabă din cauza lor, că toată ziua cer mîncare. Și am via de săpat acuma. Virgil, băiatu’, păzește vacile la gireadă și vine seara, după șapte, obosit, n-are timp să mă ajute”, spune tanti Lucica coborînd privirea în podea. În fiecare duminică, atunci cînd se întorc toți patru de la biserică, cei mici „țipă că vor mîncare”. Cît timp bunica pune de mămăligă, Cristina este cea care niciodată nu o lasă să mestece cum trebuie în ceaun, ca să nu iasă cocoloașe. „Tot strigă că îi este foame. Duminica trecută nu m-a lăsat pînă nu mi-am amintit că aveam margarină și o bucățică de pîine și le-am uns, ca să îi astîmpăr”, povestește bătrîna. „Zburdă întruna, nu au deloc stare. Și cîteodată le mai strig: «măi, stați cuminți, că eu vă bat!», dar parcă nu mă lasă sufletul…”, spune tanti Lucica, ștergîndu-și ochii cu podul palmei.
Din cealaltă cameră glasul lui Alex răsună: „Tata, vine tata!”. De cum intră nea’ Virgil în curte, băiatul îi sare în brațe și începe să îi povestească vrute și nevrute. Tatăl își șterge sudoarea de pe frunte și, cu copilul în cîrcă, se așază pe prispa crăpată. „Ei sînt tot ce am, nici nu îmi imaginez cum mi-ar fi dacă nu i-aș mai avea lîngă mine”, spune bărbatul, mîngînindu-l pe Alex pe creștet.
Din spate, cu jumătate de glas, parcă împărtășind un secret, tanti Lucica șoptește: „Pamela nu a plecat cu o femeie «cuminte» din sat și rău a făcut. Nu cred că se mai întoarce la băiatu’ meu și la copiii ăștia”.
Cristina BABII
Adaugă un comentariu