„Sindromul Italia” înstrăinează ulițele din Hălăucești
Povești fără timbru 30 mai 2012 Niciun comentariu la „Sindromul Italia” înstrăinează ulițele din Hălăucești 36Robert vrea să se facă primar. Poate nu în Hălăucești, unde stă de cînd se știe, pentru că satul deja este gospodărit, dar în Luncași, acolo unde are casă, i-ar plăcea să fie fruntaș. Însă abia are opt ani, iar din aceștia, șapte și i-a petrecut în casa bunicilor, pentru că părinții săi au avut ocazia să meargă la lucru în Italia și au profitat.
„Tata muncește în construcții iar mama este, adică are grijă de cineva”, mă lămurește el, încercînd să pronunțe în italiană badantă (n.r.: îngrjijitoare), însă încurcă locului lui „n”, stîlcind cuvîntul de vreo două ori. Și nu doar pentru că se străduiește să vorbească într-o limbă străină, ci pentru că unele cuvinte îl zăpăcesc. Sînt greoaie, iar el le rostește fără să se înțeleagă ce anume spune.
„Nu-mi mai amintesc cînd au venit ultima oară acasă, dar știu că mi-au adus ceva frumos”, povestește Robert grăbit, precipitîndu-se să numere pe degete cîte cadouri i-au făcut părinții în ultimul timp. Role, trotinetă, motocicletă, mașinuță de curse, avion și tanc. Ele sînt bucuria lui. Tresare vesel, pentru că și-a amintit ceva și adaugă că, deși l-a așteptat împreună cu bunica pe moș Crăciun pînă tîrziu, el a venit abia în zori, cînd toată lumea dormea, și a lăsat sub brad un robot uriaș. „Uite atît e de mare”, îmi arată și ridică mînă pînă la nivelul bărbiei, mulțumit de Marc, pentru că-i prietenul său, cu care se joacă atunci cînd bunicii nu au nevoie să-i ajute prin curte.
Maicile educației
Robert este un copil mărunțel, rotund la față, roșcovan și cuminte. „Cei șapte ani de acasă” ai săi nu au fost deprinși în locuința din Luncași, alături de părinții săi, pentru că „ne trebuie bani, iar aici ei nu au unde să lucreze”. În satul său merge o dată pe lună și atunci mai mult stă la poștă să-și ia alocația, decît în curtea sa, pentru că acolo nu este nimeni apropiat care să-l țină în loc, doar casa care-i nouă, dar părăsită pentru o vreme. „De 8 Martie i-am făcut și eu mamei un cadou. I-am spus la telefon poezia Mărțișorul. Dar acum nu o mai știu”, spune întristat, sprijindu-și capul în mîini și scotocind în memorie. Nu găsește cuvintele potrivite și-o zbughește din sala de la Centrul de zi „Sfîntul Francisc”, afară, la ceilalți copii în parc.
„Asemenea probleme de exprimare și chiar de relaționare se regăsesc în mare parte la acești copii, lăsați acasă. Bunicii sau alte rude nu îndeplinesc același rol pe care-l are mama sau tata”, îmi explică maica Elena Enășcuț, cea care, alături de alte maici din Ordinul Surorile Franciscane Misionare de Assisi, încearcă să îndrume copiii din sat să nu renunțe la școală și să abandoneze cursurile din neglijență. De fapt, maicile devin o parte din familia micuților, pentru că stau zilnic în preajma lor, la Centrul de zi „Sfîntul Francisc”, cîte patru ore după cursurile de la școală. Aici mănăncă, scriu, citesc, se joacă și-și fac temele pentru următoarea zi, pentru că unii dintre bunici „vin și ne spun că vai! maică, nu mai pot. Pe copiii mei i-am crescut, dar acum simt că nu mai pot, pentru că altele sînt vremurile, cerințele la școală sînt mult mai mari, iar eu nu le pot explica copilului”. În cameră ajunge o aromă de ciorbă și, deodată, dinspre bucătărie, se aude în cor o poezie. „Sînt copiii. Tocmai au luat masa, iar acum rostesc rugăciunea”.
Părinți de două ori pe an
Peste drum de centru se află școala, iar zarva din curte este și mai mare decît în parcul amenajat de măicuțe pentru cei 60 de copii nevoiași. Pe teren îl întîlnesc pe Răzvan, care iese în evidență cu niște pantaloni cu turul lăsat pînă la genunchi. Însă băiatul de clasa a șaptea nu este la fel de îndrăzneț precum se și îmbracă. Dacă nu-l obliga doamna dirigintă, nici n-ar fi vorbit cu mine. Își începe povestea prin a-mi spune, oarecum rușinat, că părinții săi sînt divorțați de cînd avea șapte ani, deoarece „mama a plecat în Italia cînd aveam trei ani și, după alți patru, cînd a revenit, s-au despărțit”.
De atunci el a rămas cu bunica, mama sa a plecat peste granițe ca să lucreze, iar tatăl său stă în sat. Dar, deși amîndoi locuiesc în Hălăucești, se întîlnesc la fel de des precum se vede băiatul cu mama, adică o dată sau de două ori pe an. În rest, telefonul îi mai unește. Chiar dacă acum, la 14 ani, nu se supără cînd pleacă mama iar, pentru că așa s-a obișnuit, Răzvan recunoaște că mai demult, cînd încă era mic, plîngea, se întrista și ura acea zi. Erau momente de mînie, îmbinate cu deznădejde, pe care medicii le numesc distant acum „sindromul Italia”, boală care s-a răspîndit cu viteză în Hălăucești după ’90, cînd au plecat primii locuitori din comună în Israel, iar după ce s-a deschis Occidentul, peste tot în Europa.
La școală, lui Răzvan îi plac geografia și sportul, iar acasă este gospodarul bunicii „pentru că are un picior bolnav tare și nu poate să meargă”. Grădina, casa, animalele, dintre care iepurașii îi sînt cei mai dragi, el le întreține. Bunica nici de situația lui nu poate veni să se intereseze, să vadă catalogul sau să vorbească cu diriginta. Noroc că nepotul nu este un elev problemă, ci unul cuminte, care dacă-i cu gîndul la rele, nimeni nu știe, nici măcar colegul său Gabriel, care se află într-o situație aproape similară. Dar, spre deosebire de ceilalți, el se bucură că părinții îi sînt departe. „Bani și libertate. Asta înseamnă pentru mine Italia, unde lucrează mama și tata. Și în curînd o să plec și eu”.
Iulia CIUHU
Adaugă un comentariu