Corupția cade la vot

Informare Niciun comentariu la Corupția cade la vot 2

Odată cu apropierea alegerilor, co­­rupția începe să iasă la suprafață ca ciu­­percile după o ploaie călduță de va­ră. Astfel, senatorul PSD Cătălin Voi­­cu a fost condamnat vineri, 1 iunie, la cinci ani de închisoare cu execu­ta­re pentru trafic de influență la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

Tot vineri, pentru cumpărare de in­fluență, i s-au dat trei ani cu suspen­dare lui Florin Costiuniu, fostul șef al Secției Civile a Instanței Su­pre­me, omul de afaceri Costel Cășuneanu a primit patru ani cu suspendare, iar afaceristului Marius Locic a fost con­damnat la patru ani de detenție.

Principalele acuzații sînt cele de corupție, „procurorii afirmînd că, în perioada iulie – septembrie 2009, Că­tălin Voicu, «prevalîndu-se de prero­gativele ce derivă din calitatea sa de senator», ar fi primit de la Costel Că­șuneanu, în două tranșe, sumele de 250000 de lei (echivalentul a 60000 de euro) și 200000 de euro, în schim­bul intervenției pe lîngă magistrații din cadrul ICCJ, în vederea adoptării unei soluții favorabile societății co­mer­ciale la care omul de afaceri era asociat” (gandul.info, vineri, 1 iu­li­e). Cu toate că s-a luat decizia de con­damnare a celor implicați „Direcția Națională Anticorupție (DNA) a co­municat faptul că va face recurs la com­pletul de cinci judecători al ICCJ împotriva deciziei de vineri a completului inferior” (mediafax.ro, vi­neri, 1 iunie). În decizia de vi­neri, in­stanța a schimbat și în­ca­dră­rile ju­ridice a tuturor inculpaților și, astfel, s-a luat hotărîrea de a le interzi­ce lui Marius Locic și Florin Cos­ti­niu să părăsească țara.

„Avocatul lui Cătalin Voicu a a­nunțat, imediat după pronunțarea de­ci­ziei, că va declara recurs. Acesta a notat că încadrarea juridică stabilită de procurorul de caz a fost modificată, dar nu substanțial, judecătorii neaplicînd dispoziția legată de in­fracțiune continuă” (hotnews.ro, vi­neri, 1 iunie). Pe lîngă condam­nările la închisoare „procurorul de ședință a mai solicitat confiscarea su­mei de 200000 de euro de la Cătălin Voicu și Costel Cășuneanu, cît și 190000 lei de la Cătălin Voicu și Ma­rius Locic” (evz.ro, vineri, 1 iunie) și o­bli­gația de a plăti aceste sume către stat. Cu toate că există dovezi în­cri­minatorii pentru toate capetele de a­cuzare „Cătălin Voicu a declarat în ultimul cuvînt că este nevinovat și a cerut achitarea. Sentința pe care o vor pronunța ma­gistrații nu este de­finitivă, ea putînd fi atacată cu recurs la completul de cinci judecători” (hot­­news.ro, vi­neri, 1 iunie).

Rămîne de văzut ce se va hotărî pînă la urmă și dacă deciziile vor ră­mîne definitive și irevocabile sau da­că, după moda altor oameni politici și de afaceri, aceștia nu vor găsi drumul spre țări străine.

Andrei MIHAI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top