Cu urna plină la crăpatul zilei
Povești fără timbru 13 iunie 2012 Niciun comentariu la Cu urna plină la crăpatul zilei 2Ziua de votare a dezmorțit devreme Pașcaniul. Oamenii care nu ieșeau duminică dimineața din case decît ca să culeagă o traistă de legume din piață sau să se orînduiască la coadă la biserică, astăzi mișună peste tot. Cîte doi-trei, pășcăneni aglomerează încet străzile și se îndreaptă către școli, spre secțiile de votare improvizate.
„Ia-uite tată, i-a adus de la prima oră cu autobuzul”, și cei doi jandarmi rîd zgomotos. Dar, de la distanța de la care s-au oprit, părea într-adevăr că turismul electoral a început încă de la ora 7.00 dimineața. În fața Școlii nr. 3 Iordache Cantacuzino, două autobuze stau bot în bot, în jurul lor roind aproape 200 de oameni, părînd c-ar vrea să le vandalizeze. Deodată, din mijlocul grupului, o învățătoare încarcă cele două autobuze cu prichindei și adunarea se sparge, formîndu-se îngrămădeală la fiecare dintre geamuri, din spatele cărora micuții dădeau energic din brațe.
În schimb, nu găsești aceeași energie și la cele două secții de votare din școală. „Păi noi am deschis mai devreme, de vreo oră, și au venit oamenii, da”, îmi spune un bărbat uscățiv care stă pe culoarul de intrare, lovindu-se cu bărbia de piept cînd dădea din cap cu putere. Înăuntru, automatele de cafea sînt mai turate ca un motor răgușit de Dacia și oamenii își culeg fețele în palme, așteptînd. În fața mea, un bătrîn cu o sacoșă din nuiele împletite și încălțat în șlapi trece lipa-lipa dinspre cabină. „Niciodată n-am mai votat ca acuma de devreme. Vreau să iasă tot dom’ primar, am avut vreme bună, în oraș a fost frumos și nevastă-mi-i i-a fost și ei bine, dar ea nu poate să mai vină”, spune mîndru, plecînd mulțumit spre casă. În depărtare, autobuzele scot fum negru și copiii stau aliniați la lunetă, dînd în continuare din brațe.
La stopit opțiunile electorale
La Pașcani se votează în cupluri. Bărbații și femeile trecuți de prima vîrstă merg la braț pe trotuare, îmbăcați în „haine de sărbătoare”. „Au venit oameni mulți, mai ales bătrînei care merg la biserică. La ultimele alegeri nu făceam atîtea sondaje nici la amiază”, mă anunță cu un aer de somitate un individ din fața Colegiului Național „Mihail Sadoveanu”, care adăpostea două secții în sălile-i de clasă. Dă cu o seriozitate caraghioasă din cap, îmi împinge autorizarea de la Biroul Central Electoral sub nas, dar tot nu-mi explică pentru cine face exit-poll-ul.
Înăuntru, agitație mare. Președinta comisiei flutură în fața unui bătrîn o serie de buletine de vot, două femei ies nedumerite din cabine și întreabă pe cine apucă dacă pot să voteze un singur consilier și nu tot partidul. Și pe mine tot nu reușește nimeni să mă lămurească unde anume trebuie să votez, pentru că pe afișele mari din oraș e trecută strada, dar ai două șanse din trei ca blocul tău să nu fie la secția cea mai apropiată
Afară, doar doamna Maria e liniștită. Nici ea nu știe de ce i-au scos și duminica să curețe străzile și să ude florile, dar ea se îngrijește de trandafirii bătuți de pe aleile din centru de parcă ar fi din curtea ei de la Conțești. „Votez maică și eu, votez. Dar întîi să-mi termin de stropit copilașii, să-i hrănesc pe cei de-acasă și să termine și bărbatu lucru. Să mergem amîndoi”.
Cătălin HOPULELE
Adaugă un comentariu