Educația se înclină spre stînga
Informare 13 iunie 2012 Niciun comentariu la Educația se înclină spre stînga 0De la instalarea Cabinetului Ponta la Palatul Victoria, Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului (MECTS) a alunecat într-o apă pucioasă în care numai nevertebratele supraviețuiesc. După ce primii doi miniștri propuși de premier au fost acuzați de plagiat și după ce accesul cercetătorilor români la articolele științifice ale editurii Thompson-Reuters a fost întrerupt datorită unei decizii luate de actualul ministru Liviu Pop, un val de schimbări ale principalilor pioni s-a abătut peste instituțiile subordonate MECTS.
Dacă pe 24 mai „Victor Ponta a semnat decizia de eliberare din functie a lui Dragoș Ciuparu” (hotnews.ro, joi, 24 mai) săptămîna aceasta, pe 8 mai, Liviu Pop a schimbat componența Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării printr-un ordin semnat și publicat în aceeași zi în Monitorul Oficial.
Instanța „este un consiliu consultativ de nivel național, fără personalitate juridică, ce are misiunea de a monitoriza aplicarea normelor de bună conduită morală și profesională în activitățile de cercetare-dezvoltare din România. El se afla în subordinea Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică (ANCS)” (hotnews.ro, sîmbătă, 9 iunie). Fosta conducere, în care exista și un membru de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a judecat și a dat 14 hotărîri în cazuri de plagiat, din noiembrie 2011 de cînd a intrat în funcție. „Ordinul ministrului a fost publicat chiar în ziua în care a fost emis. Motivul acestei precipitări ar putea fi legat de faptul că în 15 iunie Ioan Mang fusese invitat să se prezinte la Comisia de Etică” (revista22.ro, duminică, 10 iunie).
În noua compoziție a Comisiei de Etică „au fost numite persoane apropiate PSD, inclusiv un fost deputat al acestui partid și un fost consilier al președintelui Ion Iliescu” (evz.ro, duminică, 10 iunie), iar din cei 11 membri, doi sînt profesori de la Universitatea Politehnică din București, care a dat Educației fostul ministru Ecaterina Andronescu, membru PSD din 1996.
Decizia vine și cu o serie de modificări la regulamentul Consiliului de Etică, „cea mai importantă prevedere fiind eliminarea regulii potrivit căreia membrii consiliului trebuie să fie persoane cu activitate recunoscută în domeniul cercetării-dezvoltării și/ sau specialiști în domeniul juridic și în domeniul eticii cercetării și științei. Astfel, potrivit noului regulament, membrii consiliului nu trebuie să mai fie specialiști în etica cercetării” (evz.ro, duminică, 10 iunie).
Iulia CIUHU
Adaugă un comentariu