Cum nu am ajuns crainic de radio
Șah-mat 13 iunie 2012 Niciun comentariu la Cum nu am ajuns crainic de radio 35Dacă îmi aduc bine aminte, la întrebarea „Ce-ai să te faci cînd ai să fii mare?” începi să răspunzi cam de prin clasa I. Prima mea meserie a fost cea de învățătoare. Am fost apoi „doctoriță”, inginer, arhitect (prima casă proiectată zace pe un fund de sertar; era casa alor mei de vacanță – coala de hîrtie e o mare de ștersături), șofer de tir (din cauza cabinelor înalte; între timp am dezvoltat o adevărată fobie de condus, nici carnet categoria B nu am).
În momentul în care am intrat la liceu, am refuzat să mai accept provocarea. Răspunsul la întrebare devenise „am să văd”. Îmi priveam cu jind colegii care aveau trasată deja cariera profesională. Noroc de profesorul de română din ultimul an: „Oprește-te și lasă și pe ceilalți. Nu mai vorbi singură, parcă ai fi la radio.” Și revelația s-a produs. Era oarecum logic. Îmi place să vorbesc, îmi place să fiu ascultată. Ce altceva aș putea deveni decît crainic de radio. Abia așteptam să spun acasă că m-am hotărît, că știu ce carieră vreau să urmez. N-am reușit decît să le provoc un șoc (groaza nu și-a băgat coada). Au încercat timid să se împotrivească. N-a avut cine-i să-i asculte.
În anul întîi de facultate iar nu mai știam ce vreau să „mă fac”. Încasasem șutul „vorbești mult prea repede”. În timpul unui curs de radio, profesorul explica cum că „o persoană normală vorbește în medie cam 100 de cuvinte pe minut”, moment în care colegii au început să rîdă. „Păi dacă media e de 100, Nicole se cam duce în 250…” Am ros multe creioane în timpul liber, recitînd din poezioarele din lecțiile de dicție, încercînd să-mi stăvilesc valul de cuvinte pe minut. Nici tracul vorbirii în microfon nu m-a ajutat. Așa că nu mi-a luat mult să renunț și să mă conving că meseria asta chiar nu este de mine.
Iar a urmat un moment critic, toți știau și se „specializau” pe domeniul dorit, eu doar eram prin zonă.
P.S. Această rememorare vine pe fondul împlinirii celor 10 ani de la terminarea liceului. Ocazie cu care s-a scos la iveală „testamentul” întocmit în timpul unei ore de filosofie. Întrebarea suna categoric: „Cum vă vedeți peste 10 ani!” Mai în glumă, mai în serios, ne-am trasat linia vieții. În dreptul numelui meu stătea scris frumos: „Am să fiu crainic de radio în Iași, am să fiu căsătorită (not) și pe soțul meu îl va chema cu «A»”. Și am mai și semnat de bunăvoie și nesilită de nimeni. Ce-o fi fost în capul meu nu reușesc acum să-mi explic.
Nu am ajuns crainic de radio, ci editor online (calculatorul nu pare a avea nici o problemă cu media de 250 de cuvinte pe minut, ci doar cu rata de click, spre amuzamentul departamentului tehnic care îmi reproșează periodic că iar am luat-o înaintea computerului, de fiecare dată cînd mă plîng că acesta se blochează). Nu sînt căsătorită. Iar pe actualul (de 9 ani de acum) prieten îl cheamă cu „A” doar în agenda telefonică pentru că e salvat „Al meu”.
Adaugă un comentariu