Războiul din ceaunul cu mămăligă

Opinia de la centru Niciun comentariu la Războiul din ceaunul cu mămăligă 2

Nea Ilie poartă ochelari cu dio­ptrii cît casa. Cînd îl priveșți, ai im­presia că stă în fa?a ta un soi de al­bi­nă uriașă, cu ochi căprui, care cli­pește des de parcă ar flutura două e­vantaie. Un tic din copilărie.

Cî­nd vorbește cu tine te țin­teș­te insistent, de nu mai poți nici tu să-ți iei privirea de la el, rămîi cu un fel de mirare. Ce ochi mari are nea Ilie! Și totuși nu prea vede bi­ne cu ei. Cîrja e tocită în partea de jos atît de tare încît se înfinge în pă­mînt cînd merge pe marginea dru­mu­lui. E așa de la cît i-a dat Pa­ras­­chivei pe spate. Paraschiva e va­ca. Dar nu și-ar schimba nici cîr­ja, că s-a învățat cu ea, e ușurică. Pă­lăria nici atît, deși e sleioasă și are do­uă găuri în moalele capului. Spu­ne că e pentru aerisire. În ziua în ca­re am fosț eu la el, făcea mă­mă­li­gă. „Nu-mi mai place cum o face ba­ba, că s-a prostit de la o vreme. O face cu cocoloașe”, spune glu­meț bătrînul. Vreo 87 de ani are și cel mai mulț și cel mai mult îi place să vor­bească despre război. I-a plă­cut mult războiul, ca o bubă du­re­roa­să. Dar l-a suportat, că știa că lup­tă pențru țară. Pînă nu a mai știut nici asta. Și acum e nedumerit cînd își înțreabă nepoții ajunși studenți, despre isțorie. „Parcă nu a fo­sț chiar așa cum învățați voi la școa­lă. Aveți impresia că vi se spun povești, ori războiul, ori Punguța cu doi bani, tot una. Voi nu în­țe­le­ge­ți, atunci chiar au muriț oameni, fa­milii. Au fosț deportări. Voi acum plîngeți din orice, tineretul ăsta de acu’ nu e călit, e prea plăpînd”.

Și cînd mă gîndesc că sînt oa­me­ni care plîng la telenovele! Dar nu-i spun lui nea Ilie, să nu-l a­mă­ră­sc și mai tare. Își lasă melesteul în ceaun și fuge ca să alunge un ghem de gîze adunate în preajma strecu­ră­torii cu brînză. A agățat-o înțr-un cui din grindă iar zerul curge înțr-un lighean. Bucuria lui Ciupic, mo­ta­nul gras, cu sictir pînă în coadă. Lin­ge meticulos, cu o labă pe mar­gine, să nu se murdărească. Cînd se satură se așează exact în mij­lo­cul pragului. „L-am călcat de cîteva ori că stă ca Satana acolo, ca un trîn­tor. Și degeaba îi dau cîte un șut, că vine înapoi”. Dar bătrînul rîde, pe­sem­ne așa se mai ia și el cu cineva, îl mai ceartă, îl mai do­je­neș­te…la ur­ma urmei nu-i decît un motan. Și nici măcar nu prinde șoa­reci. Pen­tru ei are grîușor tratat.

De cîte ori a vrut să-și înceapă po­vestea și a uitat unde a ră­mas… să­racul nea Ilie. Îi joacă memoria ta­nanica. Dar nu se enervează de­cît atunci cînd se uită deschis la pui și aceștia intră în grădină la ciupit zarzavaturi. Că războiul, oricum trecut demult, nu-l mai urmărește. A avuț mulți camarazi, îi știe după nu­me, după porecle, după pluton, dar nu-și mai amintește chipul la nici unul. Se gîndește că o fi din cau­ză că poartă ochelari. Dat tot el stă și se gîndește. Nu, cu ochii min­ții ar trebui să vadă bine. „Trebuie să îmi amintesc, măcar pe unul. Alt­fel nu poț dormi la noapte”.

Paula SCÎNTEIANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top