Creatorul de opinci, concurentul lui Mihai Albu
Șah-mat 23 octombrie 2012 Niciun comentariu la Creatorul de opinci, concurentul lui Mihai Albu 5Ion Nistor croiește papuci tradiționali după noile tendințe. Și încă se mai găsesc cumpărători în tîrguri și oboare.
Cum să-l recunosc pe meșter
„Numărul mașinii e NBA, ca la americani”, explică scurt la telefon Ion Nistor plăcuța de identificare de la „caleașca Volkswagen”, cea care a bătut sute de kilometri pe șoselele din țară, pe la toate tîrgurile de tradiții la care a fost invitat.
Ca vîntul, pornim spre casă: „Mergem la cîțiva kilometri în afara Sighișoarei, apoi prima stradă la stînga, după indicatorul cu trecerea de pietoni, nu dă greș nimeni”. Prima la stînga, cîteva coșuri fumegînd și apare și casa lui ’nea Ion.
Tița, responsabilă cu muzica
Înăuntru nu este casă. E palat curat, o adevărată împărăție a opincilor, a curelelor, cu șef peste toate meșterul Nistor. Rătăcit între un cuier și un volan, lucru modern printre articolele tradiționale: „Trebuie să-l îmbrac, mai primesc diferite comenzi, dacă am model fac orice, numai gaură la ac să nu-mi dea să fac”. Cei care ajută la opinci zi de zi cu devotament sînt Tița, un papagal care îi cîntă de dimineață pînă seara, fiica lui și Alex, nepotul, la grădiniță în grupa mare, căruia ar vrea să-i lase meseria moștenire, dar încă n-a aflat că el ar vrea să se facă, atunci cînd va fi mare, „șef de polițist”. Ca să-i meargă mîinile ca fulgerele la croit și cusut opinci sau curele, bea tot timpul dintr-o ulcică tradițională în care ține „energia”. „Îmi pun aici cafea de dimineața și tot iau din ea aproape toată ziua.” Primul pe care l-a încălțat a fost un prieten. „I-am făcut două perechi, dar mă gîndeam, ce dom’le, chiar opincar. Am văzut că le-a plăcut mai multor oameni și au început să fie din ce în ce mai mulți interesați, m-am apucat serios”.
Noua colecție
Opincile sunt făcute ca la carte, din piele de vită. Ion Nistor se inspiră dintr-un manual făcut pe la sfîrșitul anilor ’50. Dacă s-ar face unul nou, ar trebui să apară și o fotografie cu o pereche de opinci naționalizate, făcute de Ion Nistor, „creații proprii, care nu țin de regiunea geografică”.
De anul trecut, de cînd a murit mentorul său, el a rămas cel care dă trendul la opinci și cel mai mare meșter pielar, vedetă la marile tîrguri din țară. „Pe unde am fost, am văzut modele copiate de la mine. Au cumpărat o pereche, au desfăcut-o și au croit altele, dar eu nu le zic nimic”, spune meșterul. Ceea ce nu știu „pseudo croitorii” de opinci este că ’nea Ion a scos pe piață un model și o colecție nouă. „Nu sînt așa cum erau odată, am păstrat toate influențele, însă le-am adus mai spre zilele noastre”. Astfel, ar putea fi un concurent puternic pentru Mihai Albu, designerul care încalță vedetele.
Opinci pentru catwalk
Opincile lui ’nea Ion au fost și pe catwalk, la o prezentare de modă: „A venit o zăludă, creatoare de modă, și a zis că vrea pentru o colecție. Au fost făcute ca la carte, numai că a vrut niște șireturi mai colorate. Le-am făcut, dar n-am fost curios să le văd la prezentare”. Are acasă o mașină de cusut piele, veche din 1926. „A fost cumpărată de cei care au înființat atelierul cu patru boi. A vrut să-mi dea cineva 55.000 de euro și n-am vrut să o dau”, spune meșterul pielar.
Fix după ce a terminat clasa a VIII-a, meșterul Nistor a avut același vis ca și președintele Băsescu: se vedea pe mare, căpitan de vas. Însă i-a „trecut repede”, cei de la Liceul „Mircea cel Bătrân” nu l-au primit pentru că „tata fusese deportat și eram înregistrat cu dosar”. „Eram cel mai mare dintre frați și a trebuit să-mi întrețin familia, așa că m-am apucat de muncă, într-un atelier de pielărie. Cu timpul, am prins mare drag și nu-mi pare rău și nu o să regret niciodată, munca asta e viața mea”. Atelierul, și-a pus în cap să-l lase moștenire ori celor două fete, ori nepotului Alex, „care e prea mic să înțeleagă, dar își bagă tot timpul nasul și încearcă să învețe tainele opincilor și ale curelelor”.
Ionuț FANTAZIU
Adaugă un comentariu