Cum să ne mai mituim copiii

Opinia de la centru Niciun comentariu la Cum să ne mai mituim copiii 0

Dacă ești un părinte din prima generație, atunci în toate cărțile co­lorate despre cum să-ți crești o­dras­la se repetă, pe rînduri multe, cu tot atît de multe cuvinte: să nu-i mituiești. „Dacă ești cuminte, îți dau o bomboană” e o greșeală e­sen­țială. Și atunci, cum știe copilul cînd face bine. Dacă îi explici de la început faza cu binele și răul, n-ar trebui ca o faptă pe placul ma­mei să aibă gust dulce, de zmeură sau de ciocolată.

Într-un manual despre cum să faci sistemul de educație să mear­gă, lipsa mitei ar trebui să fie o lecție. Ecaterina Andronescu în­să s-a gîndit că dacă le dă chiar din această toamnă elevilor de la școli­le profesionale o bursă de 200 de lei pe lună, îi face să vină cu mai mul­tă poftă la școală. Inițiativa, de lăudat, dacă era făcută încă din va­ră, cînd se mai făceau înscrieri. A­cum nu mai poate convinge pe ni­meni să schimbe liceul, decît prin transfer. Și de ce să le dai elevilor bani dacă n-au făcut nimic decît să mai vină la școală și să învețe o meserie, lucru care poate fi socotit deja un beneficiu? De ce ar trebui să primească aceiași bani și cel care se tîrîie cu 6 media generală prin școală, dar și cel care plusează cu 20 de absențe și cu o corigență, două? Are motivele ei Ecaterina Andronescu, asta e sigur.

Dacă nu le dă burse, le dă e-book-readere. De toată lauda, asta pînă cînd vor începe puștii să arun­ce cu ghiozdanele unul în capul al­tuia pînă noile manuale s-or face țăndări.

Dar dacă le-ar da copiilor de la țară bănuți de navetă sau măcar o bi­cicletă și un ajutor acolo de cîți­va leuți, dacă se duc la liceu? Sau poate, ar fi interesant dacă școlile care au toaletă în curte ar fi modi­ficate. Și din milioane de eu­ro cu ca­re s-ar cumpăra tablete, s-ar mai da profesorilor măcar cîte 200 de lei la salariu? Fac pariu că ar fi mulți în stare să scrie manualele cu mîna lor. Dacă ai vrea să-i faci un bine învățămîntului românesc, nu i-ai pune tichie de mărgăritar, ci le-ai da amărîților de la catedră bruma de respect pe care o merită. Și fac pariu, că nici zidurile, nici ma­nualele roase, nici uniformele n-ar mai conta. Ci spiritul din cla­se, spune un ministru al cărui nu­me a ajuns acum sinonim cu di­plomele fără valoare.

Andreea ARCHIP

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top