Cine mută pămîntul pe brațe
1001 de chipuri 6 noiembrie 2012 Niciun comentariu la Cine mută pămîntul pe brațe 4Pe Adrian îl apleacă durerea de spate din cînd în cînd. Simte cum îi pocnește cîte-o coastă și-o lipește, parcă, la loc, cu-o atingere de palmă. Și zîmbește cu strungăreață, schimbînd piciorul pe care se sprijină. Pornim din dreptul magazinului Selgros din Nicolina și ne-nvîrtim o bucată de vreme în cerc. Ar putea, spune el, să-mi explice cum stă treaba cu văile și hopurile Iașului care ne strălucesc sub ochi în lumini de dimineață, de vreme ce-a terminat Facultatea de Geografie și Geologie. Însă i-a cam pierit pofta de poveștile pămîntului.
„Mi-am băgat, fără să vreau, în minte, că probabil mai mult de-atît nu pot”, și-și îndreaptă mîna spre colțul magazinului de lîngă care am plecat.
Lucrează de aproape un an acolo, iar cînd își scria licența nu mai dăduse pe la facultate de ceva vreme, fiindcă muncea. „Cică eu-s «operator marfă», da’ am înțeles și fără să citesc scrisul mic de pe contract că o să împing cutii de n-o să mai știu ce mă doare”, îmi spune și-și azvîrle palma în aer a lehamite. Acasă mai are un frățior, iar părinții i-au spus că nu-l mai ține norocul ca pînă acum. Că ar trebui să-și strîngă singur banul ăla acru și greu de care pîn-acum s-au îngrijit ei. Și Adi a căutat, a întrebat, a vorbit, s-a lăsat purtat prin birouri și-a tras de oameni pînă a renunțat. „Crezi că n-aș fi vrut”, se întrerupe singur cu mîna dusă la gura și-o tuse acoperită, „să mă țin de treaba asta, să cercetez? Bani să iasă!”.
N-a fost dintre cei lipiți de băncile amfiteatrelor, nici „ultimul drac”, cum spune el. Dar cînd i s-a spus să apuce drumul banului parcă tot a tremurat ceva într-însul. „Cu ciudă spun că dacă aș fi gîndit oleacă mai repejor, acuma poate eram ceva mai sus. Poate chiar mai sus de depozite, poate-mi scria altceva pe eticheta din piept.” Îi citești și-n ochi, nu-i pare rău că și-a trăit studenția, că a-nvățat sau că a cunoscut atîția oameni la ore, pe teren și ceva mai rar pe-acasă. „Eu nu-s de la oraș. Mă gîndeam astă-primăvară, cînd m-am angajat, că m-o zăpăcit Iașul ăsta de tot”, glumește Adi gîndindu-se la cei de-acasă. Își amintește că, fiind băiatul cel mare al casei, a înghițit în sec la multe din alinturile pe care le primea frățiorul lui, pe care el le-a pierdut cînd a plecat la facultate. „Și-acuma, vorba ceia, împing vagoane”, rîde el, însă fără amărăciune în glas.
Se gîndește, cu-n strop de ironie, că n-o să plece degrabă, poate doar atunci cînd banii o să ajungă. Dacă vorbește de frig ori de-un viitor întors pe dos față de viața lui de-acum, ridică din umeri c-o nepăsare naivă, optimistă, nici el nu știe. Și deodată iar își duce mîna la coaste, zîmbește și face-un semn că trebuie să se-ntoarcă la treabă. „Nu-i ca la tras în jug aici, dar nici ca la facultate nu-i.”
Anca TOMA
Adaugă un comentariu