Cînd El își cere tributul în vieți…

Opinia de la centru Niciun comentariu la Cînd El își cere tributul în vieți… 1

….mor și cîte trei patru pe zi. În accidente de mașină, majorita­tea sfîrșesc încarcerați, iar o parte dintre nefericiți își lungesc durerea prin spi­tale ca pe o gumă prinsă de talpa pan­tofului. Trist este cînd se în­tîm­­plă în zile de toamnă tîrzie, plo­ioase ori cu vînt rece, de-ți amor­țesc mădularele. Pentru cei care nu mor pe loc, străpunși de vreo fiară contor­sionată, moartea poate părea o mîn­gîiere, o dorință.

Cine ar vrea să moară într-o zi cu vreme urîtă? Și totuși, după o statis­tică provizorie, pe care am fă­cut-o cu ochiul liber, descopăr că în fiecare an, înaintea Cră­ciu­nu­lui ori a Paștelui, nenorocirile curg gîr­lă. Iar numărătoarea se face în vieți omenești, în special de femei și copii. Mai mereu moare soția, fiica ori ma­ma, iar șoferul e cel care cum­pă­­ră, după spitalizare, sicrie și grîu pen­tru colivă. Dacă pînă acum pri­meam de la ISU un mesaj pe săp­tă­mînă cu evenimente de genul „in­cendiu la un autoturism în mun. Suceava, b-dul George Enescu, lîngă Cartodrom”, sau „Incendiu glugă de coceni, com Mușenița, sat Băineț și incendiu vegetație us­ca­tă, com. Pătrăuți”, cam de pe da­ta de 1 noiembrie, primesc și cîte trei me­saje pe zi cu „Accident rutier cu victime multiple, la ieșire din Sal­cea”, „Accident rutier cu victimă în­carcerată în Ipotești”, „persoană căzută în fîntînă în Pârteștii de Jos”, „Accident rutier cu trei au­to­turis­me implicate, spre Rădă­uți pe E 85”, „Incendiu locuință cu o victimă de­cedată, Boroaia”, etc. Și îmi vi­ne să plîng cînd răsfoiesc a­cum me­sa­jele din memoria telefo­nului. Îna­in­te de Paște la fel, și a­nul acesta, și anul trecut, și acum doi ani și acum patru ani. De parcă Dumnezeu își cere tributul cu fie­care post im­por­tant din calendar. Însă cei ră­mași în urmă nu dau ni­cio­dată vina pe El.

Dacă așa a fost dat să fie, mă­car bine că unii mai scapă cu viață. Cînd pot ori cînd SMURD-ul a­jun­­ge la timp. De sufletele lor se îngrijește preotul prin altar cu două-trei lumînări și un parastas, iar chipul le mai rămîne amintire doar în poze. Mai nou, pe facebook. Aproape toți morții au profil. Și e bine, căci altfel cum poți să gă­­sești mai repede poza pentru ar­ticol cu mortul viu? Tot în această perioadă, anual pe țară sînt cele mai multe sinucideri, cei mai mulți îne­cați și călcați de tren. Și ca să vă convingeți, în cazul în care nu vă place să vă delectați cu presa lo­cală, deschideți televizorul. Nu cu mult timp în urmă, o mamă și-a aruncat copilul de pe un pod, iar o alta și-a flămînzit pruncul de șase săptămîni pînă a ajuns schelet. Cît de mare să fie ploaia care să ne poată spăla de păcate?

Paula SCÎNTEIANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top