Vrei să fim prieteni? „Like!”
Opinia de la centru 12 noiembrie 2012 Niciun comentariu la Vrei să fim prieteni? „Like!” 1Mirosul de drojdie ne amețea, în timp ce noi stăteam pitiți pe după butoaiele cu vin în fermentație. Toamna, în beci, era ceva de speriat. Dar loc mai bun pentru ascuns nu se găsea în toată curtea de păsări. Nici măcar în grajdul de animale, unde ne temeam de botul vacii care ne adulmeca suspect în iesle. Cînd ieșeam aveam paie prin păr. Dar am crescut și n-am să-l uit niciodată pe Gheorghiță, care a adormit în timpul jocului și s-a trezit cu mîinile pe coarnele vacii. Era rîrîit și a fugit în casă strigînd speriat „Drrracu mama, drrracu!”.
Uneori mă urcam pe gunoi și mă ascundeam în nucul mare din mijlocul grădinii. Acolo mirosea a iod, a frunze strivite și a balegă. Aveam scorbura mea în care adunam ambalajele de la napolitane și toate dulciurile pe care mi le aducea bunicul cînd venea acasă de la Negrești. Asta cînd nu venea aghezmuit și cînta în șanțul de la poartă în „limbi străine”. Aveam doar trei ani și credeam că bunicul meu este un om foarte deștept. Cum știe el și rusa și maghiara și alte limbi necunoscute mie. Îmi vorbea pe prispa casei pînă mă lua somnul. Mai tîrziu am descoperit că era doar o încîlcitură caracteristică lui Bachus.
Cea mai veche amintire a mea este de pe vremea cînd aveam suzeta în gură. Eram totuși măricică, deoarece parcă o vad pe bunica venind cu un cioclej (n.red.: tulpină de porumb) după mine să mă bată. Recunosc, pentru mama și bunica, bătaia era mai tot timpul ruptă din Rai. Dacă aș mai fi iar mică, le-aș spune că pun mîna pe telefon și chem protecția copilului. Așa cum fac tinerii secolului nostru. Părintele trebuie să umble cu mănuși, să nu țipe, să nu interzică nimic. Altfel o încurcă. Mai ales cu adolescenții, care de cîțiva ani încoace au o căruță de drepturi, iar părinții nu mai au nici unul. Înțeleg că generația mea este demodată, însă dacă pun acum un copil să-mi spună cea mai veche amintire, se oprește la ce a văzut la televizor alaltăieri, or ce joc a mai terminat pe rețelele de socializare.
Nici o copilărie parcă nu mai seamănă cu a mea. Pentru o domnișoară care merge la solar, să calce într-o balegă proaspătă de vacă este sfîrșitul lumii. Plînge și blesteamă și-i face la nervi pe toți din jur „țărani”. Cel mai grav este că grupul de prieteni s-a pierdut printre amicii virtuali încît nu mai știi care și cum. Și ne mai mirăm de conflictele dintre elevi în școli. Recunoașteți, vă e greu să socializați cînd vă aflați față în față. Păcat, pe Facebook vă înțelegeați așa de bine! La urma urmei, nu e vorba decît de un „like”.
Paula SCÎNTEIANU
Adaugă un comentariu