Portativ al Europei îndoliate

Navighează pe-o pagină de carte Niciun comentariu la Portativ al Europei îndoliate 24

La vîrsta de trei ani de zile, Oskar Matzerath a încetat în mod deliberat să mai crească, ca reacție împotriva unei lumi atît de haotice și superficia­le, pe care o analizează cu o profunzi­me covîrșitoare zilnic, în magazi­nul părinților lui. O metaforă a răz­bo­iului, prin arta șchioapă, slută, ca­re îngroapă cititorul într-un ames­tec fin de curiozitate și dezgust, a unui pro­tagonist împreună cu Toba sa de tinichea, care dă și titlul cărții. O po­vestire cu ritm amețitor, ițe încurca­te și sensuri aidoma povestitorului, ca­re se alătură unei societăți de pitici, exclusiviste, pînă cînd interesele îl duc în locuri tot mai îndepărtate, ca să-l trimită înapoi. La fel de îndă­rătnic, de năbădăios, de închis în pro­priile simțăminte.

Personajul lui Günter Grass se naște în orașul Danzig, la granița din­tre Germania nazistă și Polonia, astăzi Gdansk, și-și istorisește viața din patul spitalului psihiatric, unde a fost închis pentru o crimă comisă prezumptiv. De altfel, prezumpția este un motiv care urmărește fiecare fir al poveștii în parte, întocmai ca o umbră parcă prea mare: nesiguranța tatălui biologic, a fiicei despre care nu știe dacă este a lui sau a unuia din­tre presupușii tați.

Nici vocea de care Oskar este atît de mîndru Grass nu o gîndește melodioasă ori artistică, ci foarte în­țepătoare, deranjantă. Iar el, acest po­­vestitor în care nu ne putem pune prea mare încredere, sparge sticlele clădirilor cu țipetele lui ascuțite, o a­mintire a pogromului Nopții de Cri­s­­tal din noiembrie 1938. Își ia, de-a lungul cărții, toate metehnele războiului trăit și le poartă ca pe pro­priile firi, din care își țese o personalitate – plină de contradicții, de întrebări fără răspuns și de durere cu care nu ar putea, sub nici un chip, să empatizeze. Își recunoaște slăbi­ciu­nile și le îmbrățișează, aidoma buni­cii care, pe rînd, rotea cele cinci fus­te pe care le purta odată, cîte una pen­tru fiecare zi. Cînd soarele îi făcea curaj pentru o nouă dimineață, bunica lua fusta de la vedere și și-o lipea de trup, în timp ce rîndul următoarei venise să strălucească în razele zi­le­lor lungi de vară.

Livia RUSU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top