Încă un deceniu roșu în China

Informare Niciun comentariu la Încă un deceniu roșu în China 1

După lupta pentru conducerea Sta­­telor Unite urmează ca o altă mare pu­tere a lumii să își stabilească liderul. „Xi Jinping a fost ales joi la conduce­rea Partidului Comunist Chinez, ur­mînd să devină în martie președintele Chi­nei pentru următorii zece ani, el fiind primul lider născut după instaurarea regimului fondat de către Mao, în 1949” (mediafax.ro, 15 noiembrie).

Comitetul Executiv al Biroului Politic al PCC a fost redus de la nouă la șapte membri, urmînd ca aceștia, a­lă­turi de secretarul general al partidului să guverneze China pentru urmă­to­rul deceniu. „Sînt două diferențe im­por­tante dintre actualul Comitet E­xe­cu­tiv și cel care va intra în funcție în­ce­pînd cu acest an. Noul Comitet va fi for­mat doar din persoane care nu au fost educate în timpul revoluției cultu­rale a lui Mao, iar cei mai mulți membri sunt copiii unor foști înalți demnitari comuniști chinezi” (hotnews.ro, 8 noiembrie). Xi Jinping provine dintr-o fa­milie de revoluționari, petrecîndu-și copilăria în mijlocul unor figuri eli­­ti­ste ale regimului. După eliberarea din în­chisoare, în timpul conducerii lui Deng Xiaoping, tatăl lui Xi a ocupat pentru scurt timp funcția de guvernator în Guangdong.

După obținerea postului de șef de partid la Zhejiang în 2002, ascensiu­nea politică a lui Xi Jinping a conti­nuat în 2008 cu numirea sa ca vi­ce­pre­ședinte al statului chinez. Promovarea în funcția de vicepreședinte al Co­mi­si­ei Militare a PCC, în 2010, îi confir­mă succesiunea la conducere. În luna mar­­tie, Xi Jinping va deveni condu­că­torul Chinei și succesorul lui Hu Jin­ta­o, actualul președinte de stat.

Problemele pe care noul lider le-a tra­tat în discursul său s-au referit la îm­bunătățirea educației, securitate so­cială, un sistem medical optim și slujbe stabile. „«Vrem ca fiii noștri să crească frumos, să aibă locuri de muncă și vieți mai pline de bucurii. Oamenii își do­resc asta și pentru asta trebuie să lup­tăm. Fiecare mică fericire se obține în­să prin muncă», a spus Xi” (cotidianul.ro, 15 noiembrie). Un alt subiect abordat a fost reprezentat de actele de corupție săvîrșite în China în ultimii ani. Printre inculpați se numără și șeful Partidului din Shanghai, Chen Liangyu, care, în 2006, a fost înlăturat din funcție din pricina unui scandal de corupție. A­ceste deviații din partea oficialităților au fost transmise pe platformele on­line, majoritatea reprezentînd cazuri de luare de mită în valoare de milioane de dolari.

La poli opuși, alegerile pre­ziden­ția­le urmăresc două direcții politice la fel de îndepărtate ca distanța dintre con­tinente. Estul va rămîne fidel comunismului, iar vestul democraților.

Cătălina DOBROVICEANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top