Muzică pe ritmul mamei
Povești fără timbru 26 noiembrie 2012 Niciun comentariu la Muzică pe ritmul mamei 4„Codruța tocmai s-a întors de la un festival – concurs internațional unde a obținut premiul I. Vă trimit cîteva cuvinte despre spectacol și o poză de acolo.” Un e-mail cu o poză atașată, ambele trimise la toate publicațiile din Botoșani și din preajmă, de fiecare dată cînd Codruța coboară de pe scenă cu un premiu, de după care iese un cap mic, greu de observat dintre buchetele mari de flori pe care le primește. Mama e mereu în spatele scenei, cu mîinile împreunate pe care le scapă și ea într-un șir lung de bătăi din palme, după ce fetița rostește ultimul vers din cîntec.
Codruța îmi zîmbește și recunoaște că nu ar fi ajuns în fața a mii de oameni dacă mama ei nu și-ar fi dorit asta. „Am început banal, cu un cîntec la grădiniță, și de atunci, ea a vrut să mă vadă pe cele mai mari scene din țară și chiar din lume.” Și astfel, doamna Barariu e mereu în căutare de sponsorizări pentru ca fiica sa să poată fi prezentă la concursuri sau evenimente. „E la fel ca în comparația cu 99% muncă și 1% talent, unde eu sînt acel mic 1%, iar mama restul. Adică aproape tot”, îmi spune adolescenta care a adunat premii cărora nu le mai știe numărul și care a avut ocazia să parcurgă zeci de mii de kilometri spre alte țări unde nu ar fi visat vreodată c-ar ajunge.
Cu toate acestea, Codruța susține că muzica este doar o pasiune. Acum este elevă la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” din Botoșani, profilul științe sociale, iar în trecut a fost elevă a Liceului de Artă „Ștefan Luchian”, unde a studiat flautul și unde continuă lecțiile de canto clasic. „Am preferat să încerc și un liceu normal, cu un profil umanist pentru că am ajuns să simt asta ca o provocare. Să fac două sau mai multe lucruri care nu au nici o legătură și care astfel devin mai greu de realizat”, chicotește micuța blonda făcînd ochii mari a convingere. Se vede mai degrabă studentă la Facultatea de Drept decît o mare artistă, furînd puțin timp pentru repetiții la o nouă melodie.
Cea mai mare provocare pe care Codruța a resimțit-o a fost perioada în care s-a pregătit la București, alături de muzicianul Adrian Daminescu, după ce a remarcat-o la concursul „Glasul speranțelor” de la Techirghiol, din anul 2011. „Mi-a dat nota zece și mi-a propus să fiu eleva lui. Nu am mai putut să continui din cauza distanței prea mari, însă acolo am învățat despre perfecțiunea în muzică”. Perfecțiune ale cărei elemente țin de poziția corectă pe scenă, dicție și diferite tehnici vocale pe care fata le-a putut desprinde din camera mică, plină de aparatură, microfoane și boxe și să le aducă pînă în Moldova. Deși abia a împlinit 14 ani, Codruța reușește să îmbine „ritmul muzicii cu ritmul alert al vieții zilnice” și crede că a ajuns să exceleze în amîndouă. Mai are o singură dorință: să îi arate mamei că eforturile pe care le-a făcut n-au fost în zadar și să ajungă să-i mulțumească de pe marile scene internaționale unde ea a văzut-o încă de la grădiniță.
Mădălina OLARIU
Adaugă un comentariu