Muzică pe ritmul mamei

Povești fără timbru Niciun comentariu la Muzică pe ritmul mamei 4

„Codruța tocmai s-a întors de la un festival – concurs internațional un­de a obținut premiul I. Vă trimit cî­te­va cuvinte despre spectacol și o po­ză de acolo.” Un e-mail cu o po­ză atașată, ambele trimise la toate pu­blicațiile din Botoșani și din preajmă, de fiecare dată cînd Codruța coboa­ră de pe scenă cu un premiu, de du­pă care iese un cap mic, greu de ob­ser­vat dintre buchetele mari de flori pe care le primește. Mama e mereu în spatele scenei, cu mîinile împreu­na­te pe care le scapă și ea într-un șir lung de bătăi din palme, după ce fe­tița rostește ultimul vers din cîntec.

Codruța îmi zîmbește și recunoaș­te că nu ar fi ajuns în fața a mii de oa­meni dacă mama ei nu și-ar fi dorit asta. „Am început banal, cu un cîn­tec la grădiniță, și de atunci, ea a vrut să mă vadă pe cele mai mari scene din țară și chiar din lume.” Și astfel, doamna Barariu e mereu în cău­ta­re de sponsorizări pentru ca fiica sa să poată fi prezentă la concursuri sau evenimente. „E la fel ca în compa­ra­ția cu 99% muncă și 1% talent, un­de eu sînt acel mic 1%, iar mama restul. Adică aproape tot”, îmi spu­ne adolescenta care a adunat premii că­rora nu le mai știe numărul și care a avut ocazia să parcurgă zeci de mii de kilometri spre alte țări unde nu ar fi visat vreodată c-ar ajunge.

Cu toate acestea, Codruța sus­ți­ne că muzica este doar o pasiune. Acum este elevă la Liceul Teoretic „Ni­co­lae Iorga” din Botoșani, pro­filul știi­nțe sociale, iar în trecut a fost e­le­vă a Liceului de Artă „Ște­fan Lu­chi­an”, unde a studiat flautul și un­de continuă lecțiile de canto clasic. „Am preferat să încerc și un liceu nor­mal, cu un profil umanist pentru că am ajuns să simt asta ca o provocare. Să fac două sau mai multe lu­cruri care nu au nici o legătură și ca­re astfel devin mai greu de reali­zat”, chicotește micuța blonda făcînd oc­hii mari a convingere. Se vede mai de­gra­bă studentă la Facultatea de Drept decît o mare artistă, furînd puțin timp pentru repetiții la o nouă melodie.

Cea mai mare provocare pe ca­re Codruța a resimțit-o a fost perioada în care s-a pregătit la București, alături de muzicianul Adrian Dami­nescu, după ce a remarcat-o la concursul „Glasul speranțelor” de la Te­chirghiol, din anul 2011. „Mi-a dat nota zece și mi-a propus să fiu ele­va lui. Nu am mai putut să continui din cauza distanței prea mari, însă aco­lo am învățat despre perfecțiunea în mu­zică”. Perfecțiune ale cărei elemen­te țin de poziția corectă pe scenă, dic­ție și diferite tehnici vocale pe care fa­ta le-a putut desprinde din camera mi­că, plină de aparatură, microfoane și bo­xe și să le aducă pînă în Moldova. Deși abia a împlinit 14 ani, Codru­ța reușește să îmbine „ritmul muzicii cu ritmul alert al vieții zilnice” și cre­de că a ajuns să exceleze în amîndouă. Mai are o singură dorință: să îi arate mamei că eforturile pe care le-a făcut n-au fost în zadar și să ajun­gă să-i mulțumească de pe ma­rile sce­ne internaționale unde ea a vă­zut-o încă de la grădiniță.

Mădălina OLARIU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top