Șahistul cu centură neagră

Povești fără timbru Niciun comentariu la Șahistul cu centură neagră 0

E sîmbătă dimineața, ora 9.00 și Că­lin e deja la Ateneul Tătă­rași un­de face cursuri de șah. Împreună cu profesorul său și ceilalți cîțiva copii de-o vîrstă cu el mută piesele de lemn ore în șir. Părinții ar fi vrut să renunțe la acest curs pentru ca băiatul să aibă mai mult timp pen­tru lecții, fiindcă e abia în clasa a II-a și „acum i se pun bazele ma­te­riilor”. Cu toate acestea, cei doi soți n-au reușit să-l desprindă de activi­tățile extrașcolare.

La sfîrșitul săptămînii însă, Că­lin nu poate sta pînă la sfîrșitul progra­mului pentru că îi încep antrena­mentele de karate. Anul trecut a ajuns campion european la o compe­tiție care s-a desfășurat în Ger­ma­nia. „Am luat locul întîi la pro­ba tehnică”, îmi explică Călin mi­mînd o mișcare de barare deasupra capului și o lovitu­ră care țintește un ad­ver­sar imaginar în piept. Con­cur­sul s-a desfășu­rat chiar de Paște, iar ma­ma micului luptător a trebuit să meargă cu acesta și să-l lase pe ta­tă acasă singur, pentru că „deși pentru noi școa­la e pe primul loc, la Călin însă, es­te sportul”, spune femeia ca­re își ține copilul de după umeri, re­semnată parcă cu alegerea acestu­ia. Iar copilul știe exact ce vrea, fiind­că, dacă celelalte activități le con­sideră distracții, „pe arte mar­ția­le mă bazez. Așa am cîștigat com­petiția, am muncit mult înainte și m-am concentrat la concurs”, se pre­cipită karatistul junior, arun­cînd cîte un ochi în sus, spre mama sa.

Cînd nu este nici în fața tablei cu piese de șah și nici nu exersează lo­vituri de autoapărare, băiatul își pe­­tre­ce timpul înotînd, activitate la care nu vrea să renunțe, chiar dacă o face doar pentru a se relaxa și a se distra. La școală este la fel de ac­tiv și par­ti­ci­pă la competiții ex­tra­­­șco­la­re, la olimpiade și concursu­ri, și-și fa­ce conștiincios temele, deși gîndul tot la joacă și mișcare îi este, dovadă stînd cei cîțiva por­cu­șori care îi mai apar pe caiet. Pe lîn­gă toate acestea, micuțul mă a­nun­ță că se și joacă cu prietenii a­fa­ră sau o mai pro­voa­că pe mama lui la un joc pe Play­Station. Va­can­ță are rar. De la șah și înot doar do­uă săptămîni vara și una de Crăciun.

Numai la karate ia „concediu” cîte trei luni pe an, odată cu cel de la școală. Dragostea pentru miș­ca­re a moștenit-o de la tatăl său, care a jucat fotbal în tinerețe pentru Poli Iași, dar care a ales să-și continue studiile în locul unei cariere spor­t­ive. Călin de altfel a fost înscris pentru o vreme și la antrenamen­te­le de fotbal, dar a fost „păcălit” de părinți, așa cum îmi spune cu re­gret, pentru că deja se adunaseră prea multe activități. Dar nu și pentru el. El ar fi făcut și fotbal, „și poate și tenis”.

Andrei MIHAI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top