Unirea. Altfel

Șah-mat Niciun comentariu la Unirea. Altfel 1

Cine are acasă un drapel, mîna sus. Cine nu să-și cumpere sau să iasă în piață, pentru că „jurnaliștii” de la Antena 3 îm­part cîte 1000 pe zi. Aproape de 1 Decembrie (unii cîrcotași mai adaugă și alegerile par­lamentare de pe 9 decembrie) gîn­du­rile u­nor instituții de presă ro­mâ­nești s-au unit și au strigat într-un glas că vor numai binele Ro­mâ­ni­ei. Ast­fel, Adevărul, Evenimentul zilei, B1 TV și Realitatea TV au lansat împreună campania „Cine, cînd și cum schimbă România?”, iar Gîndul alături de ProSport, Zia­­rul Financiar și Mediafax au în­cropit cu o săptămînă înainte de Zi­ua Națională, campania „Ei merită România!”, în timp ce televiziunea Antena 3 a născocit și ea un artificiu pe care l-a numit „Pe tricolor e scris Unire”. Ast­fel, ai putea crede că și mass-me­dia pot să formeze o singură voce și, pentru un scop no­bil, să nu se mai ia la trîntă între e­le, sau să a­nun­țe decese cu o zi mai de­vre­me doar pentru a avea exclusivitate (sic!).

De cel mult două luni, pe site-u­rile cotidienelor naționale, sec­țiu­nea reportaje este mai bogată, iar cea cu interviuri aduce în prim plan nume pe care publicul nu le-a cu­nos­cut și care fac imaginea Ro­mâniei mai puțin gri. Tot de atîta timp mass-media promo­vează și altceva decît știri șocante cu scopul de-a mai masca titula­tura de țară de la periferia E­u­ro­pei și de-a scoate în frunte vo­cile reprezentative ale societății. A­de­­vărul, de exemplu, scoto­ceș­te prin laboratoare după cer­cetători care au încununat ști­in­țe, sau prin că­tu­ne și orașe, unde se ascund oa­meni simpli care au fă­cut performanță prin propriile for­țe, fără să prejudicieze cumva ța­ra. Gândul, la rîndu-i caută pov­ești cu români care nu s-au poticnit în necazuri și care nu au spus „nu se mai poa­te” la prima piedică în­tîl­ni­tă.

De cînd cu campania, parcă și site-ul ziarului arată mai viu, iar po­veștile împrospătează fiecare e­di­ție. Și nu numai. Și programul TV monoton a întinerit și a adus pe e­cran medici, actori, profesori, militari, ingineri, voluntari, an­tre­pre­nori, politicieni, studenți, preoți sau cîntăreți remarcabili. Numai la An­tena 3 încă se așteaptă o u­nire în care telespectatorii să „umple țara cu însemnele Ro­mâ­niei!”. Cu roșu și galben, pentru că al­bastrul de steag se cam pierde pe fundal.

Iulia CIUHU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top