Cealaltă poveste de seară
Navighează pe-o pagină de carte 26 noiembrie 2012 Niciun comentariu la Cealaltă poveste de seară 2Filip și Matei. Doi frați și amintirea unui maidan din Drumul Taberei, îmbinată cu gustul copilăriei de ciocolată neagră. Deși scrisă la trecut, „Băiuțeii” păstrează caldă imaginea poznelor, a dezamăgirilor, pe cea a fotbalului sau a omuleților Știm și Ștam, cei care locuiesc într-un borcan cu muștar. Iar cu fiecare pagină dată apare încă o ispravă la care cititorul nu se rezumă doar să privească, ci devine părtaș. Volumul își asumă mai întîi rolul unui dialog, asemănător unui meci de ping-pong, în care cuvîntul trece pe rînd în dreptul fiecărui frate.
La care se alătură narativ simbolurile atribuite plăcintelor cu măr sau chiștoacelor fumate pe ascuns. Iar în dezordinea generală nu încap părțile negative ale copilăriei. Nostalgia și tristețea sînt date la o parte și înlocuite cu un umor fin, adesea ironic și presărat cu fărîme de hazliu, asemenea plăcintelor cu zahăr pudră de care se bucură Matei. Chiar dacă au crescut într-o perioadă comunistă, este descrisă ca un joc al statului la cozi sau ascunsului batoanelor de salam în sobă. Iar detaliile urîcioase sînt ambalate frumos în hîrtie cerată care păstrează aroma de șerbet sau trufe, ale mătușii Frosa.
Fiecare dintre cei doi colocatari ai blocului D13 de pe Aleea Băiuț pare să revizuiască ce-a scris celălalt și să se ierte reciproc pentru micile scăpări de memorie. Iubirile și dezamăgirile sînt mereu altele, cum ar fi în cazul lui Filip faptul că deși ține cu Dinamo ajunge să joace pentru Steaua. Apar și elemente precum revistele cu Rahan și Pif, soldățeii de plastic, înghețata Polar sau jocul „Rezistență, pace și cadență”, ce devin creioane pentru paginile cărților de colorat.
„Băiuțeii” fraților Florian deși pare scrisă “brambura” și fără o direcție anume, se conturează încet, fără a face din jocul copilăriei unul plin de dulcegării, asemenea bomboanelor, de la care să ți se facă rău dacă ai mîncat prea multe. Emoțiile sînt dozate în pachețele mici și echilibrate de replicile ușor aprinse ale fratelui cel mare, Filip. E ca o poveste ascultată seara la o emisiune de teatru radiofonic.
Mădălina MORARU
Adaugă un comentariu