Barul cu macazuri
Opinii 3 decembrie 2012 Niciun comentariu la Barul cu macazuri 0Puține baruri sînt mai pestrițe ca cel din gară, cu terasă lungă, mese și bănci din lemn. Navetiștii îi spun „La vagon”, și deși pe sigla înnegrită de timp scrie altceva; doar cei neinițiați îi mai silabisesc numele adevărat. E un local „fără fițe”, cum îl recomandă barmanul, un loc unde cei care își așteaptă trenul pot servi o bere sau o cafea cu doar cîțiva lei.
De la cantina cu autoservire ai de ales dintre preparate tradiționale, unde și cel mai pretențios navetist poate găsi ceva pe gustul lui, fără a scoate din buzunar mai mult de 15 lei. Dacă băutura intră mai greu fără ceva de ronțăit, o farfurie de scrumbii te poate scoate din încurcătură fără să ți se subțieze prea mult bugetul.
Tot aici poți cumpăra șosete, plasturi sau fel de fel de jucării și obiecte de la bișnițarii care se plimbă printre mese. Te scutești și de un drum la oftalmolog dacă nu te deranjează să îți alegi dintr-o sacoșă ochelarii de vedere. Nu-i nevoie de consult. Din zece perechi una sigur te face să vezi lumea măcar mai mare, dacă nu și mai clară. Deși de la bar nu-ți poți lua țigări, nu-i nevoie să te ridici de la masă pentru a face rost de o nouă doză de nicotină, ba chiar sub prețul pieții. Tot ce trebuie să faci este să ridici discret din mînă că te și trezești cu „importatorul” de țigări lîngă tine care te întreabă, șoptit să nu se audă și la alte mese, cîte pachete vrei.
Muzica este aleasă ca pentru clienții fideli, șantieriștii, așa că Salam, Guță sau alți soliști ai aceluiași gen sînt cei care sună din difuzoare. Totuși se poate întîmpla să asculți și ceva live dacă țiganii care-și duc traiul pe lîngă terasa cu pricina sînt în starea necesară să gîdile un acordeon. Cu toate astea, dacă ești în stare să ignori ritmurile cu iz oriental și certurile sau conversațiile aproape răcnite de la alte mese, paharul de vin fiert care costă doar doi lei cincizeci te încălzește și te binedispune imediat. Doar cerșetorii care nu știu cînd să renunțe te pot scoate din pepeni, dar și supărarea asta o poți spăla cu un păhărel de tărie. Secretul e să nu exagerezi cu licorile și să poți urca singur în trenul care să te ducă acasă.
Andrei MIHAI
Adaugă un comentariu