5.000 și te iau de soție

Opinia de la centru Niciun comentariu la 5.000 și te iau de soție 1

Bodo s-a însurat doar de 45 de ori. Nici pe departe ca românul ca­re a bătut recordul și care s-a căsătorit de 600 de ori în toată viața lui. Acum Bodo pleacă în Belgia, săptămîna vi­itoare are programată întîlnire cu o ma­rocancă. Întîlnire de afaceri, evi­dent. Mai exact, face bani din în­su­ră­toare, dar niciodată nu-și pune pi­ros­tiile. Zice că nu merită. Femeia e ca dra­cu’, dacă te încurci cu ea nu mai scapi niciodată.

Acum urmează să primească 10.000 de euro de la doamna din Ma­roc, iar tot ce trebuie să facă es­te să meargă la primărie, oriunde în ța­ră, să găsească doi martori și să se că­sătorească. „Căsnicii neconsuma­te”, spune el. Uneori nici nu mai ține min­te cum arată fostele soții.

După do­uă săptămîni bagă di­vorț, dar sco­pul este atins, femeia pri­mește ce­tă­țenie europeană. După ce primesc cer­tificatul de căsătorie, acesta o ia pe fe­meie în spațiu, iar ea se dă pe nu­me­le lui. Afacere cinstită, atît timp cît fair-play-ul există de ambele părți. Du­pă frizura și culoarea ochilor ai spune că Bodo e băiat cuminte, la lo­cul lui și cu frică de Dumnezeu. Ce-i drept e tînăr, nu are decît 30 de ani, se trage dintr-o familie saracă și nu prea i-a plăcut școala. De la 22 de ani se ocupa cu această afacere. „Pri­mesc între 5.000 de euro și 10.000. Mar­tori găsesc pentru cununia ci­vi­lă, dacă îi opresc pe stradă și le zic că le dau două milioane se bagă. Nu fac nici un păcat pentru că totul se re­zumă la acte, nu mă însor în fața Ce­lui de sus. După ce soția devine ce­tățean român, adică european, face ce vrea, nu mă mai interesea­ză”. Și nu minte cînd spune că ni­cio­dată nu moare de foame. „Numai noap­tea trecută am pierdut la poker 300 de lei. Joc la mine în sat, între prieteni, nu la cazinouri. Acolo aș pier­­de tot și ce-am făcut?”. Nu, alte vi­cii nu are, nu fumează, bea puțin, cît să-și parfumeze gura și nu înjură de mamă. De restul…

Deși s-a căsătorit de zeci de ori, a strîns bani de casă, mașină și un trai mai mult decît decent, Bodo nu se li­niștește. Vrea mai mult. Bani, nu fe­mei. Încă nu s-a găsit cea care să-l du­că și la altar. Fiecare divorț se reali­zează discret la notar, fără averi de îm­părțit, cu un singur pretext: nepo­tri­vire de caracter. Și nu e un delict.

Mă gîndeam în tot acest timp ce ar spune oamenii simpli, cu gînduri strașnice, care fac acest legămînt pen­tru toată viața și care, în lumea lor, ca­re de cele mai multe ori este sa­tul, a fi soț înseamnă a avea grijă de-o gos­podărie și de copii. A aduna va­ci­le de pe cîmp, a le da fîn și apă, a o­lo­gi o găină din curte pentru masa de seară la care se adună și cîte șase guri. Ce-ar spune cei dinaintea noas­­tră care își pecetluiau căsătoria doar printr-un legămînt în fața lui Dum­nezeu ori printr-o convenție în­tre familii. Bunicul a pețit-o pe bu­nica pentru că era frumoasă și harni­că, au avut doi copii, au lucrat la C.A.P. umăr la umăr și nu s-au certat niciodată. Nu, ei nu ar înțelege.

Paula SCÎNTEIANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top