La Iași s-au expus industriile creative
Academia de gardă 12 decembrie 2012 Niciun comentariu la La Iași s-au expus industriile creative 3Cu prilejul finalizării proiectului internațional de cercetare „Interreg IVC-ORGANZA”, Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași (TUIAȘI), Universitatea de Arte „George Enescu” (UAGE), în colaborare cu Primăria Municipiului Iași și o serie de asociații din industria creativă națională și-au prezentat lucrările în cadrul a patru expoziții reunite sub evenimentul „Iașul Industriilor Creative”. Astfel, studenții și cadrele didactice implicate în proiect au expus, în perioada 3 – 9 decembrie, creații din domenii precum arhitectură, design vestimentar, mecanică și muzică.
La Expoziția de Artă „Jocuri Plastice” de la Casa Balș au fost prezentate „lucrări de artă textilă și ceramică, jocuri creative care denotă o bună stăpînire a meșteșugului artistic a studenților de la ciclul de licență. Există, spre exemplu, o lucrare a unei studente de la Facultatea de Arte Plastice și Design, Mihoc Olga, care constă într-un mulaj inspirat din corali și realizat din plasă, pe care este înfășurat un material textil care îi dă o formă tridimensională impresionantă”, a declarat conf. univ. dr. Miruna Hașegan, coordonator al proiectului „Iașul Industriilor Creative”. De asemenea, la parterul complexului Moldova Mall s-a desfășurat Expoziția „Rectilinii” de creații vestimentare realizate de studenții Facultății de Arte Vizuale și Design, iar în Sala Pașilor Pierduți studenții de la TUIAȘI și UAGE au prezentat o serie de planuri pentru proiecte de artă, arhitectură și design. „Aici au fost expuse acele lucrări care au potențialul de a fi implementate nu numai în Iași, dar și în alte orașe din România”, a explicat prof. univ. dr. ing Antonela Curteza. Una dintre machete, realizată de o echipă de creație de la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” a TUIAȘI propune instalarea unor construcții de mici dimensiuni pe malul stîng al rîului Bahlui, în care artiștii plastici ieșeni ar putea să își expună și să-și comercializeze creațiile. În plus, în perioada 7 – 16 decembrie, la Palas Mall studenții vor expune lucrări reunite în Expoziția „Design de Premiu”.
Noile energii
Deschiderea oficială a evenimentelor din cadrul proiectului „Iașul Industriilor Creative” a avut loc în Aula TUIAȘI, marți, 4 decembrie, prilej cu care reprezentanții universităților și asociațiilor implicate în „Interreg IVC-ORGANZA” au vorbit despre ideile și planurile rezultate la finalul acestui proiect. Prof. univ. dr. Traian Stănciulescu a prezentat lucrarea „Biofotonica-Lasere biologici umani”, care propune o metodă alternativă de conservare a energiei prin conceptul de „haine vii”. „Noi cheltuim o cantitate mai mare de energie decît e necesar, fizică și psihică. Soluția, de la bun început, ar trebui să fie să încercăm dezvoltarea unor surse de energie biologice, să folosim potențialul cîmpului electromagnetic terestru”, a explicat prof. univ. dr. Traian Stănciulescu.
„Evenimentele au fost gîndite să le ofere tinerilor creatori și designeri spații de lucru, de expunere și de prezentare. Scopul principal al proiectului internațional pe care-l finalizăm prin aceste expoziții a fost însă dezvoltarea instrumentelor care să susțină și să contribuie la evoluția industriei creative din Iași”, a declarat prof. univ. dr. ing. Antonela Curteza, director al proiectului „Interreg IVC-ORGANZA”.
Conceptul de industrie creativă se referă la ansamblul de activități economice care pot genera și exploata cunoștințele celor implicați în domenii precum arte, arhitectură, IT, modă, muzică și meșteșuguri.
Paul ANDRICI
Adaugă un comentariu