Noua iarnă a vrajbei noastre
Editorial 17 decembrie 2012 Niciun comentariu la Noua iarnă a vrajbei noastre 0Se-mplinește acuși un an de la protestele din Piața Universității. Un an cînd se spune că națiunea a cerut capul lui Băsescu, la schimb pentru dreptul la un colț de pîine proaspătă și o pensie întreagă, binemeritată. Era un ger în ianuarie 2012 cum este și acum, în decembrie, de-ți trec toate gîndurile prin sînge și oase, ca un cancer. Numai că între timp, capul lui Băsescu a început să se lase. Guvernul USL a cucerit, încet, sistematic și programatic, ultimele redute ale speranțelor românilor lipiți de ecranele Antenei 3, cît să cîștige majoritatea parlamentară.
A promis să dea totul înapoi, ca să anunțe pentru 2013 înghețarea salariilor bugetarilor. Se întrevede însă că, după ce își vor primi și ultimii 7% din cei 25% smulși prin politica de austeritate, românii vor continua să-și roadă unghiile. Nu vor mai primi nimic în plus. Nu li s-a spus. ce-i drept. ceva sigur, însă au fost lăsați să spere, sub auspiciile din ce în ce mai reci ale unei Uniuni Europene, care se clatină morbid din balamalele Greciei și Spaniei.
Ne așteaptă, așadar, un 2013 fără speranță. Ca un recviem. După un 2012 agitat, isteric, a început să ne cadă carnea de pe oase. Sleiți în lupte de apărare a dreptei sau a stîngii, ne găsim undeva la margine, anchetați nu de DNA sau DIICOT, ci doar de propria conștiință. Presa e ca un cîine împușcat în pulpa din spate și nu are nici un fular Bradbury la îndemînă. De-abia respiră, însă grohăie lîngă stăpînul care îl hrănește, așteptînd să își dea duhul. Jurnaliștii rîd, ca niște hiene și își auto-devorează ultima rămășiță de onestitate. Iar noi, oamenii de rînd, nu mai știm încotro să privim. Minciunile sfîrîie pe sticle și hîrtii, în indecența imposturii, în vreme ce promisiunile, laolată cu anchetele care le desființează, nu atîrnă mai greu decît niște șosete găurite puse la uscat. Noi, profesorii de liceu, universitarii, n-avem de ce să mai intrăm pe ușa sălilor de clasă, de curs, sau în laboratoare, căci acolo ne așteaptă teroarea ochilor mari și goi de pește fiert și praful gros, înecăcios, al deșertăciunii. Bacalaureatul e de rîsul zilierilor, proiectele POSDRU sînt pe ducă, cercetarea e într-o rînă, și plagiatul rînjește din portretul învățămîntului care-și trece cu mîndrie în CV o alegorie de miniștri ai imposturii.
Dar să nu ne panicăm. Avem iarna asta și noi, ieșenii, Teatrul Național, cu „Troienele” și cu „Indiile Galante”, cu tragedii antice și cu extaze baroce. Mai avem și Palasul, mai avem și șantierele, care să ne ofere măsura acestor opere în care ne place să cîntăm. Și mai avem și sfîrșitul lumii pe care am ajuns să îl adulmecăm nerăbdători. Citim disperați în stele, sperînd să găsim sprijin în vreun boson Higgs, care să confere masă existențelor noastre neterminate. Însă realitatea se clatină în imponderabilitatea de azi pe mîine. Este iarnă acum, la sfîrșitul lui 2012 și va fi și peste două săptămîni, în 2013. În acest interval nu se va întîmpla nimic, iar calculele care se fac măsoară destrămarea numai pe jumătate. Mie mi-e frică să nu vină un nebun cu pușca să ne șteargă de pe fața pămîntului. Nu pe toți, doar cîțiva copii de șase ani dintr-o școală de cartier. Așa, simbolic, ca să ne învețe minte să prețuim viața pe care am ajuns să dăm mai puțin decît pe un colț de pîine mucegăit.
Laura PĂULEȚ
Adaugă un comentariu