Cum mi s-a stricat pirueta

1001 de măști Niciun comentariu la Cum mi s-a stricat pirueta 5

Cînd se pornea Philippe Can­de­loro dintr-un colț al patinoarului și, cu mișcările lui D’Artagnan, biciuia aerul din fața sa cu o sabie invizibilă, pe ghea­ță erau aruncate petale de trandafiri. Cînd m-am pornit eu pe patinoar și, cu miș­cările lui Charlie Chaplin, m-am întins după balustradă, pe gheață nu era mare lucru. Asta era și problema. Proas­păt curățată, sticla de pe patinoarul din Palas îmi trimitea patinele în toate di­rec­țiile, cum făceau odinioară pi­cioa­re­le lui Elvis Presley de i se topeau toate a­d­miratoarele la glezne.

Și dacă eu m-am pornit încet-încet, ca o locomotivă cu aburi la deal, gru­pul de arabi din fața mea era încălzit încă de la vestiare și băieții fremătau ca niște ta­uri de la coridă în fața porții de intrare în patinoar, în timp ce pe gheață se plimba alene un tractoraș care nivela su­pra­fa­ța. „Ce-ai frate, ești nebun, cum să-mi las fesul la garderobă. Doar acuma l-am luat din Mall și-am dat nouă sute de mii pe el”, și din spatele ochelarilor de soa­re, tot de firmă, se văd pentru o se­cun­dă niște ochi sticloși verzi. Din mijlocul a­ra­bilor, un tînăr zvelt, care parcă a prins viața din paginile unui catalog Avon, pă­șește pe gheață, sub privirile tuturor. Nu c-ar fi fost vreun Luceafăr care n-a prins liftul spre bolta cerească, dar pur­ta în cap un fes cu atît de multe culori încît dacă încercai să le numeri te prin­dea noaptea.

Patinele din Sahara

Am reușit să fac, timid, primele linii fără să mă sprijin cînd pe lîngă mine a trecut Crăiasa Zăpezii, varianta fran­ce­ză. „Allez, allez”, striga întruna, și, ca plesnit în moalele capului, m-aș fi des­prins și eu de mantinelă s-o urmez spre mijlocul patinoarului dacă mi-aș fi ți­nut ochii pe gheață să văd că urma o curbă. Cum n-am făcut asta, am ajuns să îm­bră­țișez bărbătește reclama cu Coca-Cola care împrejmuia arena în timp ce colin­da din difuzoare îmi spunea ceva de „loosing your feet” (n.r. pierzîndu-ți pi­cioarele). Pînă mi-am regăsit echilibrul, pe lîngă mine a trecut de două ori gru­pul de arabi și un copil de cinci ani, care pă­rea că alearga pe iarbă și nu mergea pe fî­șiile metalice de cîțiva milimetri gro­si­me atașate de ciobotele-i albastre.

Mi-am spus că dacă pînă și arabii cu deșertul lor cu tot parcă zburau pe ghea­ță și eu mă împleticeam ca un moșneag, era timpul să-mi schimb strategia. L-am ochit pe individul care desena opturi cu spatele în mijlocul ringului, i-am copiat în minte mișcările, și m-am aruncat într-o linie dreaptă cu viteză. N-am căzut! Dar momentul de mîndrie mi s-a terminat cînd m-am oprit la cîțiva milimetri de-un sărut. Tora, un Saint Bernard de cî­te­va luni și cîteva zeci de kilograme, bălea ve­selă cu botul pe mantinelă, uitîndu-se parcă cu invidie (sau poftă?!) la patinatori. Am salutat-o din priviri și m-am re­tras în colțul meu. Fără ABS, data vii­toa­re nu mă mai urc pe patine.

Cătălin HOPULELE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top