Jucării cu gloanțe

Șah-mat Niciun comentariu la Jucării cu gloanțe 1

Betsy Fischer Martin, produ­cător la emisiunea Meet The Press de la NBC (una dintre cele mai mari rețele de televiziune din Statele U­ni­te), a încercat duminica trecută să facă o dezbatere despre dreptul a­me­ricanilor de a purta arme, in­vi­tîn­du-i pe toți cei 31 de senatori care au o atitudine pozitivă față de Al Doilea Amendament (care protejează a­cest drept). Nici unul dintre ei nu a o­norat invitația.

Partidul Republican, care și-a­șa nu o ducea prea bine, avînd în ve­dere rezultatul alegerilor preziden­ția­le din noiembrie, a suferit încă o lovitură puternică de imagine, fiind cunoscut pentru faptul că are o po­li­tică foarte permisivă în ce privește armele. Masacrul de vinerea trecu­tă din Connecticut (conform CNN, al doilea cel mai violent masacru din­tr-o școală din State), în urma că­ru­ia au murit 26 de oameni, a a­dus din nou în agenda publică problema per­misivității Guvernului în ce pri­veș­te Al Doilea Amendament.

Ar trebui ca cetățenilor unui stat să li se dea voie să poarte arme? Nu știu cîți dintre voi știu asta, dar în America poți cumpăra o pușcă sau o mitralieră din Walmart (unul din­tre cele mai mari lanțuri de hipermarket-uri, un fel de Carrefour la noi), al cărui slogan e, ironic, „E­co­nomisește bani, trăiește mai bine”. Da, este o țară mare și de multe ori vio­lentă, o țară în care de multe ori un pistol îți poate salva viața sau fa­milia. Dar agresorul, de cele mai mu­l­te ori, cu același M4A3 sau Smith & Wesson luat la reducere vi­ne. Este astfel acest amendament be­nefic pentru societate, sporind se­cu­ritatea cetățenilor, sau de fapt din cauza lui au loc mai multe crime de­cît ar fi avut fără el?. A­me­ri­ca­nii au de prea mult timp arme la în­de­mî­nă (tot ironic, sîmbătă, a doua zi du­pă masacru, s-au împlinit 221 de ani de cînd există Al Doilea A­men­­dament) și au ajuns să le considere jucării, mulți dintre ei uitînd că sînt u­nelte care pot lua viața unui om în­tr-o secundă, indiferent de faptul că de par­tea cealaltă a trăgaciului se află un infractor sau un copil inocent.

Nu, armele nu sînt jucării și nici oamenii nu excelează prin in­te­li­gență. Au demonstrat de multe ori (oamenii în general, nu doar a­me­ri­­canii), după alegeri, cruciade, pe­ri­oa­de în care au acceptat sclavia și răz­boaie fără rost, că și individual, dar mai ales luați la grămadă, că sînt na­ivi, ușor de influențat și, cel mai rău, acționează fără să gîndească. Iar ast­fel de oameni n-au nevoie de arme. Nu într-o lume pe care, culmea, chiar mulți dintre ei și-o doresc.

Ioan STOLERU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top