Delir și-o insulă pustie

Navighează pe-o pagină de carte Niciun comentariu la Delir și-o insulă pustie 19

O lume miniaturală hipnotizan­tă, cu norme sociale reinventate și protagoniști de-o șchioapă i-au a­dus, în 1983, lui William Gol­ding, premiul Nobel în literatură pentru ro­manul „Împăratul Muș­telor”. O po­veste cît un experi­ment psihologic, care începe ne­veridic cu pră­bu­șirea unui avion, în urma că­reia doar co­piii supra­viețuiesc.

Lumea pe care o imaginează Gol­ding are densitatea și tensiunea unui război autentic. Unul al caracterelor în formare, al na­turii umane care dictează imersiunea normelor, în care personajele principale, Ralph, întru­chiparea ordinei, și Jack, cu per­sonalitatea omului revoltat, năs­­cocesc legi de care să-și anine spe­ran­țele. Ca un contract social, rupt și peticit la nevoie, relațiile dintre copii evo­lu­ează sub im­pulsul in­stinctelor de bază și naște disensiuni care ajung pînă la di­vizarea grupului.

Pandora își alege reprezen­tări diferite sub umbra cărora să nască discordii. Întîi, presu­pu­ne­rea lui Jack, responsabilul pentru vî­nă­toa­re, că insula ar fi bîn­tuită de o creatură supranaturală, care îi sperie pe cîțiva dintre „su­bordonații” lui, îm­preună cu ca­re decide să se în­de­pă­rteze de grup și să-și ducă o viață în săl­băticie, cu apucături tribale și fe­țe pictate fără noimă. Apoi, delirul lui Simon, unul dintre băieți, care gă­sește în pădure capul unui mistreț despre care gîndește, halucinant, că i s-ar prezenta ca Îm­pă­ratul Muș­telor, creația simbolică a șederii lor pe insulă. Întocmai ca în basme, u­nele persona­je evoluează alături de obiecte pe care și le confecționează și în care își pun speranțele. Oche­la­rii lui Piggy sînt marca intelectului superior și a profunzimii per­so­na­ju­lui, în timp ce semnalul focului re­prezintă dorința bă­ie­ți­lor de a fi sal­vați.

Un tricotaj de moralitate și imo­ralitate, o luptă între norme și săl­bă­ticie, deseori asemănată cu gre­u­ta­tea păcatului originar. Trans­for­marea co­piilor evoluează progresiv, de la i­no­­cen­ța și teama de necunoscut a celor mici, pînă la setea de vînătoare și do­rințe tot mai întunecate, mai violen­te. Motivele biblice, implicite dar pre­zente pe tot parcursul a­cțiu­nii, a­sea­mănă pădurea și halucinația lui Si­mon cu Grădina Edenului și Îm­pă­ratul Muștelor cu în­tru­chi­pa­rea dia­bolică. Ca o pînză de păianjen ca­re se țe­se din nimic sub ochii citori­lor care îi ur­măresc ițele.

Livia RUSU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top