Dau Italia pe mopul din Iași
1001 de măști 4 februarie 2013 Niciun comentariu la Dau Italia pe mopul din Iași 3Mică și dolofană, fredonînd cîte un cîntec de fiecare dată cînd trebăluia pe holurile căminului. Așa îmi amintesc de tanti Paraschiva încă din anul I de facultate, cînd ieșeam să-mi beau cafeaua pe treptele clădirii în care eram cazat. Atunci lăsa pentru cîteva minute mopul sau mătura și, ca o mătușă grijulie, ne întreba pe fiecare dacă am mîncat înainte să ne turnăm zeama neagră în căni. Ne certa dacă răspunsul nu era cel așteptat, dar calm, ca o bunică care știe mereu ce e mai bine pentru noi. „Vai, dar voi sînteți tineri. O să aveți nevoie de stomăcele. Ce o să mai faceți cînd o să aveți servici și copii?”. Apoi ne lua la fugărit cu mătura, în glumă, să mergem să mîncăm.
Dacă ne vedea posomorîți sau obosiți știa să ne descoase și ajungeam să ne vărsăm amarul, ca unui duhovnic, femeii micuțe cu fața rotundă și halat alb, mereu curat și atent călcat. Ne dădea sfaturi povestind cîte o întîmplare din viața ei din care singuri să-i aflăm povața, apoi ne întreba dacă am reușit să ne rezolvăm necazul.
Tot ea era cea care ne fugărea la învățat în sesiune, „să nu ajungeți ca mine, să dați cu mătura și să spălați bude”. Apoi zîmbea, ofta încet și se întorcea la treabă. La ea găseai mereu o țigară dacă banii de buzunar se terminau prea repede și tot ea făcea rost de zahăr dacă ceaiul ne era prea amar. Împrumuta un cartof de ici, unul de colo prin cămin dacă pachetul cuiva a întîrziat. „Am și eu copii și știu că-i greu”.
Pentru noi sigur va fi mai bine
Îi ținea minte pe toți cei cu care a stat de vorbă, facultatea la care sînt sau problemele pe care i le-au povestit. Dacă nu mai vedea cazat vreun student cu care s-a înțeles imediat întreba de colegii lui ce s-a întîmplat cu el. „Da băiatu’ ăla blond și cu cioc, Bogdan, unde-i?”. Apoi ne asculta atent, scoțînd cîte un vaiet scurt dacă cel cu pricina nu și-a găsit încă un loc de muncă, asigurîndu-ne apoi că pentru noi sigur va fi mai bine.
Anul trecut, aproape de vacanța de vară, tanti Paraschiva a plecat să lucreze în Italia, la unul din copii săi. Îmi spusese că nu mai vrea să muncească de la răsărit „pînă cînd dă Domnul pe șapte milioane”. Nu a rezistat însă departe de casă și s-a întors.
Am întîlnit-o în toamnă din nou în cămin, deretnicind la fel de neobosită ca pînă acum. M-a recunoscut de îndată și m-a întrebat dacă am țigări, întinzîndu-mi pachetul ei. În trei ani de cînd o cunosc nu am văzut-o niciodată fumînd. „Nu cade bine unei femei să tragă din lulea cot la cot cu bărbații.” Își mai aprinde cîte o țigară în pauze, însă departe de ochii celorlalți, în cămăruța în care își țin lucrurile femeile de serviciu. M-a măsurat apoi din cap și pînă-n tălpi și a strîmbat din nas; „tot nu mănînci cum trebuie”.
Andrei MIHAI
Adaugă un comentariu