Un morcov în plus pentru ingineri

1001 de măști Niciun comentariu la Un morcov în plus pentru ingineri 0

„Săru’ mîna, îmi cer scuze că vă deranjez. Sînt student la Psi­ho­logie, iar un profesor mai țicnit ne-a dat temă să comparăm că­mi­ne­le de la «Cuza» cu cele de la Politehnică. M-am uitat un pic prin jur, mi-am făcut o idee, și vo­iam să vă întreb cum sînt studenții pe aici”. Nu se uită la mine nici do­uă secunde, că femeia de serviciu din T3 își apucă vînjos mătura și mă descurajează cu un „nu vezi că-s ocupată? Mai lăsați-mă cu pros­tiile voastre”.

Cum aici nu pare să am succes, mă mut către T17, unde două doamne în halat alb co­boa­ră în pași de felină scările de la e­ta­jul cinci. Arunc același cîrlig, doar cu o față mai naivă, iar de da­­ta asta am noroc. După ce aflu cî­te ceva despre politehniști, doam­­na Ana îmi spune chicotînd că se­siu­nea este partea ei preferată din an, deoarece atunci are de curățat cel mai puțin după „sălbatici”, ca­re parcă-s mai „obraznici” de la an la an. „Deci parcă s-ar întrece; toți ăștia noi fac chefuri și năz­dră­vănii mai mari decît ăilalți”. Nu a­pu­că să termine tot ce are de spus, căci colega sa de mop, o contrazi­ce: „Nu-i adevărat fată, ăștia-s niș­te puișori față de ce erau odată. Nu-i vezi că stau închiși în ca­mere la computer toată ziua?” Tan­ti Ioa­na lucrează în cămin, ca femeie de serviciu de foarte mult timp, și deși pare că o enervează studenții, ea și-i amintește cu un zîmbet în col­țul gurii, avînd cîte un rid pe frun­te pentru fiecare. „Pe cîțiva îi mai revăd pentru că au ajuns profesori aici, însă chiar dacă au cres­­cut, tot copii de-ai mei au ră­mas”.

Tema: trei mese pe zi

Unul dintre cele mai importante lucruri de care femeia crede că un student ar trebui să țină cont e alimentația, spunînu-mi a­proa­pe secretos că-i ceartă pe ingineri dacă mai trebuie pus vreun morcov la borș sau dacă lasă prea mult pireul pe foc. Analizîndu-mă un pic din priviri, tanti Ioana e de părere că și eu am dat în „boa­la calculatorului”. „Adică, uite la tine, ești numai piele și os, a­proa­pe că-ți pot număra coastele. Și pariez că nu-i pentru că stai să mă­nînci doar cărți pe pîine”. Iar în timp ce primesc o dădăceală des­pre cele trei mese ale zilei,  o tî­nă­ră o salută pe doamna Ana, în­tre­bînd-o ce-i mai face fetița. „Doam­nă, vedeți să nu ajungă ca noi, cu cearcăne și haine pătate de cafea”.

Andreea, fiica îngrijitoarei e în clasa a noua la liceu. Și chiar da­că nu-i prea place matematica, mama sa tot vrea să o trimită la a­ce­eași Universitate pentru care ea curăță gunoiul altor copii; mă­car ea să facă cocoașă de la scris, și nu de la datul cu mătura.

Iulian BÎRZOI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top